Nordisk bibliotekuke

Hvert år, i novembermånedens mørke, inviterer Foreningen Norden skoler, bibliotek, barnehager, lokallag og andre institusjoner i hele Norden til Nordisk bibliotekuke.

Ved morgengry og i skumringstimen samler vi og over 2000 medarrangører tusenvis av barn og voksne for å tenne levende lys og lese høyt fra utvalgt nordisk litteratur – til samme tid, over hele Norden! Dette er grunnlaget for en uke fylt med nordisk litteratur og videreføring av en rik fortellertradisjon.

Hvert år velges et nytt tema og nye utdrag fra relatert nordisk litteratur. Tidligere har vi blant annet tatt for oss ‘Det magiske Norden’, ‘Mangfold i Norden’ og ‘Troll i Norden’. Barn og voksne har samlet seg for å lytte til utdrag fra svenske Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, finske Johan Ludvig Runebergs sagn, islandske Arnaldur Indriðasons krim Grafarþögn og danske Jakob Martin Strids Mustafas Kiosk.

Nordisk bibliotekuke er en hyllest til nordisk litteratur og fortellertradisjon (Foto: A.C. Blichfeldt/norden.org)

Nordisk bibliotekuke er en hyllest til nordisk litteratur og fortellertradisjon (Foto: A.C. Blichfeldt/norden.org)

Nordisk bibliotekukes to hovedarrangementer:

Morgengry:

Høytlesning for barn og unge om morgenen (kl 09.00)

Skoler, skolebibliotek og klasser deltar gjerne ved Morgengry, med stemningsfull samlingsstund med levende lys og høytlesning av årets tekster for barn og ungdom.

Skumringstime:

Høytlesning for unge og voksne på kvelden (kl 19.00)

Bibliotek og lokallag holder gjerne arrangement i Skumringstimen. Unge og voksne fra lokalmiljøet inviteres til høytlesning av årets tekster for ungdom og voksne på kvelden.

 

For informasjon om årets Nordisk bibliotekuke, besøk bibliotek.org.

 

Arrangører: Hvordan delta?

Trollstemning preget Morgengry og Skumringstimen i 2014.

Trollstemning preget Morgengry og Skumringstimen i 2014.

www.bibliotek.org finnes informasjon om årets tema og litteratur, nedlastbare tekstutdrag og idékatalog for aktiviteter. Noen skoler og bibliotek holder seg til den enkle grunnideen og tenner lys og leser høyt fra årets tekster. Andre utvider lesestunden med annen nordisk litteratur og undervisning om Norden, arrangerer leker, quiz og spill, inviterer til forfattermøter, utstilling og konsert, foredrag og diskusjon over årets tema. Det er opp til hver enkelt arrangør.

Passer ikke hovedtidspunktene (kl 09.00 og 19.00) eller årets tekstutvalg, er det selvsagt åpent for å finne tider og litteratur som passer bedre.

Meld din skole, ditt bibliotek eller lokallag på til årets bibliotekuke her