Nordisk bibliotekuke

Hvert år, i novembermånedens mørke, inviterer Foreningen Norden skoler, bibliotek, lokallag og institusjoner i hele Norden til Nordisk bibliotekuke.

Ved morgengry og i skumringstimen samler vi og over 2000 påmeldte medarrangører tusenvis av barn og voksne til tenning av levende lys og høytlesning av utvalgte tekster – til samme tid over hele Norden!

Dette er grunnlaget for en uke fylt med nordisk litteratur og videreføring av en rik fortellertradisjon.
Hvert år velges et nytt tema og utdrag fra relatert nordisk litteratur. Tidligere tema har blant annet vært ‘Det magiske Norden’, ‘Mangfold i Norden’ og ‘Troll i Norden’. Eksempler på utvalgt litteratur er svenske Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, finske Johan Ludvig Runebergs sagn, islandske Arnaldur Indriðasons krim Grafarþögn og danske Jakob Martin Strids Mustafas Kiosk.

Nordisk bibliotekuke er en hyllest til nordisk litteratur og fortellertradisjon (Foto: A.C. Blichfeldt/norden.org)

Nordisk bibliotekuke er en hyllest til nordisk litteratur og fortellertradisjon (Foto: A.C. Blichfeldt/norden.org)

Nordisk bibliotekukes to hovedarrangementer:

Morgengry:

høytlesning for barn og unge om morgenen (kl 09.00)

Skoler, skolebibliotek og klasser deltar gjerne ved Morgengry, for å samle elevene til tenning av lys og høytlesning av årets tekster for barn og ungdom.

Skumringstime:

høytlesning for unge og voksne på kvelden (kl 19.00)

Bibliotek og lokallag deltar gjerne i Skumringstimen, ved å invitere unge og voksne i sitt lokalområde til høytlesning av årets tekster for ungdom og voksne på ettermiddagen.

 

Nordisk bibliotekuke 2015
Nordisk bibliotekuke 2015 vil holdes i uke 46, altså 9 – 15. november. Årets tema er Vennskap i Norden. Les mer på bibliotek.org.

 

Arrangører: Hvordan delta?

www.bibliotek.org finnes informasjon om årets tema og litteratur, nedlastbare tekstutdrag og idékatalog for aktiviteter. Noen skoler og bibliotek holder seg til å tenne stearinlys og holde høytlesning av årets tekster, andre utvider lesestunden med annen nordisk litteratur, bokomtaler, forfattermøter, undervisning om Norden, leker, quiz og spill, utstilling, andre kulturelle innslag, foredrag og diskusjon over årets tema. Det er opp til hver enkelt arrangør.

Og passer ikke tidspunktene kl 09.00 og 19.00 eller årets tekstutvalg, er det selvsagt åpent for å finne tider og relatert litteratur som passer bedre.

Påmelding for årets bibliotekuke gjøres her

Alle påmeldte mottar plakater med årets motiv, som kan brukes til informasjon, invitasjon og dekorasjon.

Bli abonnent på vårt nyhetsbrev for å holde deg orientert om siste nytt om Nordisk bibliotekuke og Foreningen Nordens tiltak.

 

Det blir trollstemning under  Morgengry og Skumringstimen i 2014.

Det var trollstemning under Morgengry og Skumringstimen i 2014.