Bli med hjem til Margrete den første

Bli med hjem til en av våre største kjendiser! Kvinnen alle prater om åpner dørene til der det hele startet - og du kan få være med inn. Det er ikke helt sånn det prates om Margrete den første, men det burde det kanskje vært.

Disse dager ruller filmen om “Margrete den Første” på kinoer landet over. Og 24. mars 2022 åpnes dørene til “Vår fru Dronning Margrete” på Akershus Festning. 

Dronning, filmstjerne og midtpunktet i en stor utstilling, men hvem er hun egentlig? Og hvorfor har du ikke hørt mer om henne? En forklaring kan være at hennes historie utspiller seg i middelalderen. En annen forklaring er at hun kanskje ikke har hatt like stor plass i historiebøkene.


- Margretes historie har hele veien blitt underkommunisert. Det er veldig fint å se at hennes liv og oppnåelser nå settes på dagsorden - både gjennom filmen som nylig hadde premiere og utstillingen som snart åpner på Akershus Festning, sier Espen Stedje, generalsekretær i Foreningen Norden.

H.M. Dronning Sonja og H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marits tilstedeværelse på filmpremieren, understreket viktigheten av historien om Margrete. Nå er det tid for utstillingen! Foto: Tore Skaar


Utstillingen Vår fru Dronning Margrete


Fra 24. mars åpnes altså dørene til utstillingen som lar deg få bli kjent med Margrete den førstes historie, akkurat der det hele startet. På 1360-tallet, som ung jente, kom Margrete for å bo på Akershusborgen utenfor Oslo sammen med sin mann, kong Håkon VI av Norge. I Besøkssenterets nye utstilling fortellers den spennende historien om hvordan Margrete brukte sin enestående politiske begavelse og kløkt til å samle Danmark, Norge og Sverige til et rike, og om hvordan livet på en kongeborg som Akershus var i middelalderen.


- Vi er veldig glade for å kunne invitere publikum inn til denne utstillingen fra 24. mars til 30. september 2022. I anledning filmen “Margrete den Første” ønsket vi å åpne dørene, slik at folk kan bli kjent med Margrete der hun bodde og vokste opp. Filmen viser kun en liten bit av historien, og vi håper vi kan utdype denne gjennom denne unike og spennende utstillingen, forteller Anna Lena Flatland, daglig leder i Stiftelsen Akershus festning for Kunst og Kultur. 


Unik beskriver utstillingen godt. Det er ikke ofte man får muligheten til å oppleve en historie fra middelalderen i hjemmet til hun som har hovedrollen. Margrete den første bodde på Akershus Slott fra hun var 10 år og reisen hennes mot et samlet Norden startet innenfor de samme veggene du kan besøke. Og kanskje er historien om Margrete ekstra relevant, akkurat nå?


- Margrete samlet Norden i en svært usikker tid, det var både pest og militære trusler. her kan det trekkes mange paralleller til dagens verdenssituasjon. Vi kan la oss inspirere, samt lære, av Margrete den Første og hennes livsgjerning, sier Espen Stedje, generalsekretær i Foreningen Norden.

Utstillingen er et samarbeid mellom Stiftelsen Akershus festning for Kunst og Kultur, Foreningen Norden, Forsvaret v/besøkssenter og SF Studios.

Det blir også mulighet for skoleklasser å melde seg på til en 60-minutters omvisning, for mer info, kontakt og påmelding, send e-post: akershusfestning@mil.no
Relaterte artikler

Nyhetsarkiv