Et tilbakeblikk på jubileumsåret

Vi står på tampen av et jubileumsår. "Det har vært en begivenhetsrikt år, fylt med aktiviteter både lokalt og nasjonalt" sier generalsekretær Espen Stedje. Han vil ta oss med på en reise gjennom året som har gått.

100 år!

Å feire 100 år kan være en krevende øvelse. Man skal ha god kondis for å henge med på alle jubileumsaktivitetene i en vital forening. Bare for å si det med en gang, jeg har ikke oversikt over alle jubileumsaktivitetene som engasjerte medlemmer og støttespillere har dratt i gang over hele Norge og Norden. Jeg er glad og stolt over engasjementet i lokallagene og jeg har hatt gleden av å være med på noen av aktivitetene, sier Stedje.

Generalsekretær Espen Stedje, Bjørg Jakobsen, Svein Olav Hansen på åpningen av Nordens park i Halden

Egen park

På Nordens dag fikk jeg lov til å åpne Nordens plass i Halden. Flere steder har fått en Nordens park i jubileumsåret, som for eksempel Frogn. Det har vært en lang rekke konserter rundt om i Norden. I Aurskog-Høland fikk jeg høre en flott Monica Zetterlund-konsert med Stina Stenerud og Ski Storband. På Dala-Gudbrands gard på Hundorp fikk vi høre Ringebukvartetten underholde under et nordisk gjestebud.  

Nordiske Ikoner

I samarbeid med kunstner Unni Askeland ble portrettserien "Nordiske ikoner" lansert på Grand hotell i Oslo som en del av Foreningen Nordens 100-årsjubileum. Askeland har portrettert 18 kulturpersonligheter og ønsker å invitere flere kunstnere til å delta i prosjektet.

Bjarne Melgaard og Unni Askeland på lanseringen av "Nordiske ikoner" FOTO: Geir Egil Skog

Jubileumsgalla

I et jubileum er det godt å ha med seg gode støttespillere. Flotte folk ved Nationaltheatret, regissør Tom Sterri og artister som Lise Fjeldstad, Robert Stoltenberg, Bettan og mange flere gjorde det mulig å arrangere Foreningen Nordens jubileumsgalla i Nationaltheatret, som i tillegg ble vist på NRK 1 i beste sendetid. Foreningens bannere vaiet langs Norges paradegate Karl Johan. Dagen etter åpnet stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen utstillingen «Nordiske ikoner» av Unni Askeland på Grand Hotell, forteller Stedje.

FOTO: Geir Egil Skog

  

Se klipp fra gallaen her! Henriette Steenstrups går gjennom samtlige musikksjangre fra "Stjernekamp". Hele sendingen er tilgjengelig på nrk.no

Enorm pressedekning for Nordens språkpris

Skuespiller Inger Nilsson mottok årets språkpris 2019. Nilsson har gjort Pippi Langstrømpe til en udødelig karakter som har hatt en uvurderlig betydning for språkforståelsen blant barn i hele Norden. Få om noen har gjort så mye for å skape en sterk nordisk språkforståelse som årets prisvinner. Gjennom måten hun levendegjorde rollen som «verdens sterkeste jente», gav hun farge og kraft til en av Astrid Lindgrens viktigste figurer. Samtidig har hun skapt en udødelig karakter, som har hatt umåtelig stor betydning for nabospråkforståelsen blant generasjoner av barn i hele Norden - gjennom 50 år!

Inger Nilsson og Fredrik Skavlan på prisutdelingen

– Det er helt fantastisk! Man får ikke pris hver dag! Det er en ære, virkelig. Jeg ble utrolig overrasket, sier en opprømt Inger Nilsson. Ettersom årene har gått, har jeg forstått hvor viktig Pippi har vært, men jeg hadde ikke tenkt på den språklige innflytelsen! Det er fantastisk, utdyper hun.

Utdelingen fant sted den 2. Desember og hele dagen var landets oppmerksomhet rettet mot språksaken.

Engasjementet og bevisstheten om Foreningen Norden har økt. Vi har fått en rekke medieoppslag og økt synlighet. Vi har fått 500 nye medlemmer i jubileumsåret. Det lover godt. Vi behøver flere som bryr seg om Norden. For som statsminister Erna Solberg sa i sin jubileumstale, det nordiske samarbeidet må pleies, og «jeg er glad for at Foreningen Norden minner oss om det». Vi i Foreningen Norden skal fortsette å holde den nordiske fanen høyt, avslutter Stedje.

Statsminister Erna Solberg og generalsekretær Espen Stedje på jubileumsgallaen FOTO: Geir Egil Skog

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv