Foreningen Nordens språkpris 2024 går til Norsken, svensken og dansken

– Sidste år fik den danske dronning sprogprisen. Nu har hun abdiceret. Norsken, svensken og dansken regerer!, erklærer Hassan Preisler, dansken i det skandinaviske trekløveret.

Fra venstre: Svenske Åsa Linderborg, norske Hilde Sandvik og danske Hassan Preisler er årets språkprisvinnere. Foto: Sara Gangsted

Foreningen Nordens språkpris går i 2024 til radioprogrammet Norsken, svensken og dansken og programvertene Hilde Sandvik, Åsa Linderborg og Hassan Preisler, som ifølge juryen har demonstrert en ekstraordinær forpliktelse til å fremme språkforståelse og samhørighet i Norden.

Trioen overtar dermed stafettpinnen fra den abdiserende dronning Margrethe av Danmark, som mottok prisen i 2022, da prisen sist ble delt ut, for sitt engasjement for forståelse mellom norsk, svensk og dansk.  

Det är mycket hedrande att få ta emot detta fina pris, som manifesterar kommunikation, kultur och kreativitet mellan våra grannländer. I detta har Norden sitt förflutna och sin framtid, sier svenske Åsa Linderborg, som til daglig er seniorreporter i Aftonbladet.  

Åsa Linderborg. Foto: Bokförlaget Polaris.

Kommunikasjon skaper et tryggere Norden

– Nordisk kontakt og meningsutveksling får en stadig større betydning, særlig sett i lys av uroen i omverden. Norsken, svensken og dansken har gjort et enestående arbeid med å forsterke og synliggjøre det nordiske samholdet, og vi er svært glade for å kunne anerkjenne dette med årets pris, sier generalsekretær Espen Stedje i Foreningen Norden.

Programleder Hilde Sandvik sier om prisen:  

– Det har aldri vært viktigere å kjenne naboen, har vi sagt så lenge vi har holdt på med Norsken, svensken og dansken. Det er blitt stadig sannere. Prisen er også derfor en så stor glede.

Gratulerer til Hilde, Hassan og Åsa! Prisen deles ut 24. januar i Foreningen Nordens hus i Oslo, der de tre prisvinnerne vil overrekkes tre sammenflettede kunstverk, signert av Lars Morell. Foto: Eivind Senneset.

Panskandinavisk familieterapi

Norsken, svensken og dansken har mottatt mye anerkjennelse for den samlende rollen det har hatt på tvers av de skandinaviske landegrensene, også særlig under koronapandemien.  

Programmet hadde premiere i mars 2020, og omtaler seg selv som «ukentlig, panskandinavisk familieterapi». Det sendes på NRK P2 i Norge, samt rikskringkasterne Danmarks Radio og Sveriges Radio, og programvertene snakker med hverandre på sine egne språk.

Hassan Preisler. Foto: Alexander Höllsberg.

Juryen: – En inspirerende modell

Programmet er en hyllest til mangfoldet av de nordiske språkene, og det fremmer en viktig idé: at gjensidig forståelse av våre språk er en grunnleggende byggestein for tillit og samhørighet i Norden, sier juryen ledet av Tone Wilhelmsen Trøen, som er styreleder i Foreningen Norden.

Juryen uttaler videre:  

Programmet er en inspirerende modell for hvordan språk kan brukes som et verktøy for å bygge broer og fremme en mer sammenknyttet og harmonisk region.

Foreningen Nordens språkpris deles ut av Foreningen Norden og hedrer personer eller institusjoner som har bidratt til økt språkforståelse på tvers av landegrensene i Norden. Tidligere vinnere er Fredrik Skavlan (2010), Timbuktu (2011), Ghita Nørby (2012), Vigdís Finnbogadóttir (2013), Jakob Oftebro (2014), Martti Ahtisaari (2015), dramaserien Skam (2016) møbelkjeden IKEA og grunnlegger Ingvar Kamprad (2017), Sofie Gråbøl (2018), hele Nordens Pippi Langstrømpe Inger Nilsson (2019), Victor Leksell (2020) og Dronning Margrethe II av Danmark (2022).

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv