Stoltenberg står på scenen for Norden

Suksess-komiker Robert Stoltenberg går gjerne utenfor Norges grenser i jakten på en morsomkarakter-dialekt. Under jubileumsgallaen 26. mars står han på scenen for Foreningen Norden!

TEKST: HENRIK SKJEVESTAD

Det var i 2002 at Robert Stoltenberg tok oss med storm med sitt herlige borettslag. Siden har han aldri sluppet taket. Du skal ha sett svært lite TV de siste årene om du ikke gjenkjenner karakterer som Piirka, Narvestad og Linda Johansen.

Men skuespill har ikke alltid vært Roberts hovedfokus. Etter registudier på Lillehammer sto han faktisk bak kamera på en rekke kjente NRK-programmer. Senere forsøkte han seg som pleiemedhjelper i Sverige.

– Jeg tenker ofte på hvor heldige vi er, som får lov til å bo i vår region, der vi har så mange muligheter. Jeg føler meg egentlig veldig nordisk!

Så har han da også ofte fått med noen karakterer fra våre nordiske naboland i programmene sine. Særlig pirattaxisjåføren Piirka ble raskt populær. Selv har Robert et litt anstrengt forhold til finnen.

– Da Piirka dukket opp med all banningen på skjermen en 2. juledag, ble jeg regelrett flau. Heldigvis ser finnene ut til å ha trykket meg til sitt bryst.

Piirka ble ganske populær der også. De tenker vel at all PR er god PR. At karakteren ble finsk, var egentlig en ren tilfeldighet.

– Vi var et lite team som skulle skrive sammen, og jeg forsøkte først både med nordnorsk og Oslo øst-dialekt, men følte ikke at det satt helt. Men da jeg begynte å banne på finsk, holdt de to andre på å le seg i hjel. Selv skjønte jeg egentlig aldri hva som var så morsomt, innrømmer Robert.


Les mer om Foreningen Nordens jubileumsgalla

26. mars står Robert Stoltenberg på scenen under Foreningen Nordens jubileumsgalla på Nationaltheatret. Og Stoltenberg sier at han er helt med på Foreningen Nordens tankegang om et mer forpliktende nordisk samarbeid.

– Min store drøm har lenge vært at man skulle slå sammen i alle fall Norge, Sverige og Danmark. Tenk så mange flere publikummere vi ville få da, sier Stoltenberg med et smil.

Dette intervjuet er et utdrag fra en lengre intervju i Magasinet Norden 3/2015. Magasinet Norden sendes gratis til alle Norden-medlemmer fire ganger i året!