Har du hørt om Lussi Langnatt?

Selvsagt har vi en nordisk versjon av Lucia. Men hun er ikke like snill ...

Svart senker natten seg, og over hele Norden feires Lucia med hvite kjoler, lussekatter og tente lys. Visste du forresten at det var Foreningen Norden som innførte Luciafeiring etter svensk modell i Norden?

Les mer om dette her!

Tilbake til den originale Lucia, hun var en ung, siciliansk kvinne som led martyrdøden tidlig på 300-tallet. Hun ofret alt for å hjelpe de kristne som ble forfulgt og levde i katakombene under jorda i Roma. Dette var å gå imot keiseren, og som straff ble Lucia brent på bålet. Så langt kjenner vi kanskje historien, men hva med Lussi Langnatt? Har du hørt om henne? Hun var en fryktelige trollkjerring som sammen med sitt følge herjet ute i mørket. Selvsagt har vi en egen versjon av Lucia, det er jo typisk nordisk å kjøre en mørkere vri med vetter, tusser og troll!

Den mørkeste natta

Natta mellom 12. og 13. desember ble regnet som årets farligste. I Norden har natta vært forbundet med mye overtro og onde makter i en kamp mellom lys og mørke.  I en blanding av folkelige, katolske og førkristne skikker blandet man altså sammen to tradisjoner. Den ene var Lucia, og navnet Lucia betyr «den lysende» etter det latinske ordet lux («lys»). Den andre var Lussi Langnatt. Den nordiske versjonen kan ha oppstått fordi navnet Lucia som ble oversatt til Lussi, kan ha blitt knyttet til djevelnavnet Lucifer («lysbringeren»). Slik oppsto trolig den uhyggelige, kvinnelige vetten Lussi. Men hva ville hun?

Du aner fred og ingen fare .... men hvem er det du ser gjennom ruta??

Lussi - alle stressa juleforberederes mareritt

Midt i desember begynte juletida for alvor, og det var viktig at man var i rute med alle gjøremålene. Natt til 13. desember lusket nemlig Lussi og hennes trollfølge omkring og sjekket hvor langt folk var kommet, og nåde den som ikke var godt i gang med å forberede jul! De fikk se Lussis rasende, hvite, forvridde ansikt presset mot ruta. Hun kunne også finne på å komme ned gjennom pipa og inn i huset, eller til og med rive hele pipa, trodde folk. Hvis trollfølget så mennesker eller dyr på sin vei, tok de dem med seg, og derfor måtte alle holde seg inne denne natten. Helt til morgengry lot man lysene brenne for å holde de underjordiske på avstand.

Litt av en trussel hengende over seg før i tida, når man allerede hadde mye man skulle ordne til jul!

Kilde: Wikipedia.no, Nysgjerrigper.no

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv