Historien bak Beforeigners

Seriesuksessen Beforeigners, med norrøne replikker hvor folk fra steinalderen, vikingtida og 1800-tallet dukker opp i vår tid, kommer snart med ny sesong. Magasinet Norden tok en prat med serieskaper, Anne Bjørnstad, om historien bak serien.

Tekst: Sofus Greni

Kontoret virker provisorisk. Det er sparsommelig innredet, møblene virker tilfeldige, en sort bokhylle med to bøker, et rundt bord, ulike stoler som ikke matcher, en plante og en stålampe. Det minner om et utvalg gamle kulisser fra tidligere TV-produksjoner.

En kollega av Anne Bjørnstad reiser seg idet hun åpner døren. Han hilser lydløst med telefonen mot øret og forsvinner ut av kontoret. Kollegaen vitner om at rommet står mye tomt og bekrefter det Anne fortalte i trappen på vei opp til produksjonsselskapet Rubicon:

– Jeg sitter ikke så mye på kontoret, jeg foretrekker å skrive et sted hvor jeg ikke så lett blir forstyrret.

Det er på mange måter et beskjedent sted, når en tenker på at det lille rommet huser Anne Bjørnstad og kollega/ektemannen Eilif Skodvin, eller med andre ord: Hjernene bak noen av Norges største internasjonale TV-seriesuksesser.

Duoen står bak blant annet Lilyhammer, som gikk til strømmegiganten Netflix. I høst var de aktuelle med science-fiction-serien Beforeigners for HBO. Anne Bjørnstad forteller om reisen bak suksessene.

Strømmegigantenes yndlinger

Så dere har skrevet den første norske serien på Netflix og den første norske serien for HBO?

– Det er jo litt morsomt sammentreff, men ja, smiler Anne beskjedent.

Hun understreker at da Netflix ville ha Lilyhammer, opplevdes det helt tilfeldig.

– Det var en veldig rar og morsom opplevelse. Vi hadde egentlig laget Lilyhammer for NRK, men Steven mente at serien var så bra at den måtte på TV i USA. Det hadde aldri før blitt vist norsk drama på TV i USA, så vi var litt sånn «ja, ja, drøm videre ...»

Bruce Springsteens gitarist og Netflix

Steven Van Zandt, bedre kjent som Little Steven, er først og fremst kjent for sin musikalske karriere, blant annet som gitarist for Bruce Springsteen. Han var hovedrolleinnhaver i Lilyhammer.

– Men så var Steven veldig insisterende, og etter to uker i opptak sa han: «Dere bare klippe en trailer.» Så vi klippet en trailer han kunne ta med seg tilbake til USA, og etter et drøyt halvår meldte han at han var i kontakt med Netflix. Først var vi nølende, flix-flax, hva var det for noe? Dette var lenge før Netflix ble kjent i Norge. Når folk spurte hva det var, svarte vi at det var som iTunes, bare for TV, ler Anne.

I 2012 hadde Lilyhammer premiere på Netflix, som da betydde at serien var tilgjengelig i USA, men også andre store områder som Latin-Amerika. Anne forteller at hun på premieredagen var hjemme hos svigerfamilien i Bergen. Hun satt med mobilen og søkte opp serien på Twitter og ble vitne til kommentarene som høljet inn.

– Folk liker stort sett akkurat det samme som det norske publikummet, og det var utrolig kult å se at for eksempel en seer i Latin-Amerika tweetet: «Torgeir er morsom.». Vi hadde skrevet denne serien for lille Norge – og nå gikk den verden rundt

Først var vi nølende, flix-flax, hva var det for noe? - Anne Bjørnstad

Startet med en sketsj

Lilyhammer, en mafiamann som må rømme fra New York og ender opp i vitnebeskyttelse på Lillehammer. Beforeigners, folk fra steinalderen, vikingtiden og 1800-tallet dukker opp i Oslo-fjorden. Jaaa, hvordan kommer man opp med slike ideer?

– Det er forskjell på de to seriene. Før Lilyhammer jobbet vi mest med å skrive humor for TV. Ideen kom da vi jobbet på Rikets Røst med Otto Jespersen. I sånne programmer må man ha ufattelig mange ideer hver uke, så vi brukte mye tid på idémyldring. Da ideen kom, tenkte vi først at dette ikke var noe for TV, men kanskje materiale for en bok eller en film.

Anne forteller at de i etterkant av Lilyhammer gikk over til å kun skrive drama. Beforeigners sprang ut fra en idé og et ønske om å skrive en science-fiction-serie. Da Lilyhammer gjorde duoen til kjente navn i industrien, var det faktisk sjefen i HBO Nordic som tok kontakt med ekteparet for å høre om de ville legge frem noen serie ideer for dem.

– Hvis det var noen som kunne gå for en slik Sci-Fi, måtte det være HBO. På det tidspunktet hadde vi nettopp kommet opp med ideen bak Beforeigners. Under møtet be-skrev vi åpningsscenene og hovedkarakterene. Da det gikk bra, var det bare å skynde seg hjem og begynne å skrive.

Leide inn språkforsker

– Hva om flyktningene ikke kom fra fjerne steder, men fra fjerne tider? Det var spørsmålet som satte i gang alle tankene og ideene. Men så kom utfordringene. Vi bekymret oss over hvordan vi skulle klare å få fremvandrerne til å virke troverdige.

Umiddelbart fikk de en idé om språket. En av de første barrierene som møter folk fra ulike kulturer, er språket. Anne og Eilif bestemte seg dermed for at fremvandrerne fra vikingtiden skulle snakke norrønt.

– Og selv om språket er godt dokumentert, er det jo ingen som snakker norrønt. Derfor innledet vi et samarbeid med språkforskeren Alexander Lykke. Han oversatte alle replikkene til norrønt.

Lykke jobbet da med en doktoravhandling om norrønt og var definitivt riktig mann for jobben. Likevel var oversettelsen bare halve utfordringen. Lykke måtte i tillegg finne ut hvordan språket skulle uttales.

Nordisk skuespillerkalas

Anne forteller at de leide inn en skuespiller, som med veiledning fra Lykke, leste inn alle de norrøne replikkene. Disse opptakene skulle hjelpe skuespillerne med å lære seg norrønt, men hvilken skuespiller kunne være en troverdig viking?

Fra Lilyhammer satt duoen igjen med erfaringer som hjalp dem å løse utfordringen. Da de tok en type som Little Steven og plasserte ham i Lillehammer, var han som fisk på land, han trengte ikke å spille at han ikke hørte til der. Det ble åpenbart.

– Vi tenkte litt det samme da vi lagde Beforeigners: De store fremvandrerrollene burde spilles av noen som ikke var kjent for det norske publikummet, f eks islandske skuespillere. Vi så for oss at deres aksent også ville passe som utgangspunkt for en norrøn aksent. Vi ville at publikums første reaksjon skulle være «Hvem i all verden er det der?».

Likevel falt hovedrollen til finske Krista Kosonen, og hun fikk en enorm jobb foran seg. I tillegg til å snakke norsk, måtte hun lære seg alle de norrøne replikkene.

Hodet holdt på å eksplodere

– Vi sjekket språkøret til alle skuespillerne, noen har jo en lekenhet og musikalitet, mens andre synes det er fryktelig vanskelig. Vi var usikre på om det var mulig å caste Krista som norsk viking, så vi måtte teste henne flere ganger. Finsk er langt unna norsk og gir en sterk aksent, men Krista er rett og slett utrolig begavet. Etter at hun fikk noen lydklipp å høre på, skjønte vi at dette kunne bli veldig spennende.

Det er hardt å spille hovedrolle i Beforeigners, hører jeg ...

– Krista fortalte meg at hun følte at hodet holdt på å eksplodere. Hver dag gikk hun visstnok opp og ned langs Akerselva med øretelefonene og lyttet til de norske og norrøne replikkene.

Anne og Eilif gikk altså i gang med å rekonstruere et historisk språk og måtte sende skuespillerne på «språkkurs», noe som krevde enormt med tid og ressurser.

Hvorfor ta seg bryet?

– I Beforeigners er språket et sentralt sci-fi-element, på linje med kostyme, produksjonsdesign og spesialeffekter. Det er et viktig virkemiddel for å få seerne til å tro på at karakterene på skjermen kommer fra en annen tid. Språk er en essensiell del av folks identitet, en aksent avslører tilhørighet til en samfunnsgruppe, minoriteter vil ofte ha et morsmål majoriteten ikke forstår osv. Språkarbeidet var derfor viktig i forhold til at serien på ett nivå skal kunne fungere som en allegori for et multikulturelt samfunn.

En katalansk anmelder takket det norske skolesystemet og mødrene til Eilif og meg for at de fødte oss. - Anne Bjørnstad

Ikke rasist, men tidsist

Mener dere at fremvandrerne i serien har en allegorisk funksjon?

– For oss er det ikke slik at vi ville komme med et politisk standpunkt om flyktningkrisen, for da ville vi heller ha skrevet en kronikk. Det er mer at vi syns at sameksistens er fascinerende, det at folk med veldig ulik bakgrunn plutselig må bo tett på hverandre er rett og slett et spennende fenomen og et godt utgangspunkt for et drama. Så serien er på mange måter litt av alt. På ett nivå handler det om en drapsetterforsker som skal løse en sak, men på et annet tematiseres identitet og så videre.

Serien setter flere samfunnsforhold i et nytt lys. Fremvandrerne fremmedgjør seerne overfor fenomener man kanskje ikke tenker særlig over, ofte med en humoristisk vri. I serien er man for eksempel ikke rasist, men tidsist. Kjønnspolitikk og identitet er også tematisert, blant annet finnes det samfunn av «nåtidsmennesker» som identifiserer seg med en annen tid og vil at storsamfunnet skal tiltale og behandle dem som de kom fra den tiden de identifiserer seg med.

Hva er det med sci-fi-sjangeren som er så egnet til å kommentere faktiske samfunnsforhold?

– Det er at man kan si noe om følsomme temaer uten at det direkte handler om det. Handmaid’s Tale er jo et eksempel på det, men den er nok hakket mer politisk en Beforeigners. Sjangeren er et godt utgangspunkt for satire, fordi det gir muligheten til å lage en parallell fortelling som folk kan synes er interessant eller morsom.

Høyreekstreme og tidligere presidentkandidat Jeb Bush

– En interessant ting med responsen på Lilyhammer var for eksempel at Breitbart, et amerikansk nettsted på ytre høyrefløy, beskrev serien sånn: «Endelig noe skikkelig høyrevridd underholdning», og republikaneren Jeb Bush nevnte serien som en av sine favoritter da han stilte som president kandidat. Samtidig var statsminister Jens Stoltenberg en stor fan av serien i Norge, og han og mange andre opplevde serien som grunnleggende venstrevridd.

Hva tror du det kommer av?

– Jeg tror det kommer av at vårt hovedanliggende er fortellingen, ikke å ta politisk standpunkt. Hovedpersonen i Li-lyhammer har masse fordommer mot andre innvandrere for eksempel, og det oppfatter noen som en politisk kommentar.

Anmelder takket mødrene

– Med Beforeignerser det interessant å se noe av det samme. Serien er vist og har gjort det bra i alle HBO Europes territorier. I Spania fikk vi spesielt mange overstrømmende anmeldelser, blant annet takket en katalansk anmelder det norske skolesystemet og mødrene til Eilif og meg for at de fødte oss. Det var gøy. Og alle de spanske anmelderne trakk frem at serien tematiserer flyktningkrisen og at det er viktig og bra. Samtidig fikk vi også en anmeldelse i Ungarn, i en nettavis som er regimevennlig og beryktet for fake news– og der ble ikke flyktninger nevnt med ett ord. Men den kritikeren var også begeistret for serien. At serien er åpen for tolkning, synes vi er en god ting.

Helt til slutt Anne, Eilif skulle egentlig være her men han kunne ikke, er han opptatt med ...

– Jo da, det er riktig, han sitter og skriver på sesong 2 av Beforeigners

Foto: Auden Braastad

BEFOREIGNERS

– HBOs første norske originalserie

– Hadde premiere høsten 2019

– Er skrevet av Anne Bjørnstad og Eilif Skodvin

– Er regissert av Jens Lien

– Er produsert av Rubicon TV AS for HBO Nordic

Hovedrolleinnhavere:

- Krista Kosonen

- Nicolai Cleve Broch

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv