Juryens begrunnelse: - Prisvinneren viser oss fellesskapet som ligger i vår kultur

Mandag 21. desember 2020 mottok Victor Leksell Nordens språkpris på grensen mellom Norge og Sverige. Leksell får prisen for å ha skapt samhold i en vanskelig tid. Her kan du lese juryens begrunnelse.

Foreningen Norden jobber for å styrke språkforståelsen i Norden. Bli med du også!

Victor Leksell / Foto: Johnny Hyunh

2020 har vært et utfordrende år, også for det nordiske samarbeidet. Pandemien stengte grensene i Norden og tusenvis av venner og familier ble splittet. Ulik håndtering av krisen skapte usikkerhet, diskusjon og uenighet. I en av de største krisene i moderne tid har behovet for samhold aldri vært større.  

Årets prisvinner er en stemme som har brutt igjennom stengte grenser og språklige barrierer. Med musikk har han nådd ut i Norden og engasjert lyttere i alle aldre. Sangen har inspirert utallige cover-versjoner på blant annet bergensk, skånsk, østlandsk og til og med älvdalsmål. Versjonene har gått på kryss og tvers av de stengte grensene, og i sosiale medier har de  frembrakt kommentarer som: «Wow, så fint. Älskar norska!» og «Skön röst och fin norsk dialekt».

Prisvinneren viser oss fellesskapet som ligger i vår kultur, og hvordan vi gjennom sang og musikk finner samhold i en krevende tid.

Årets prisvinner er en ung mann som hadde sitt store gjennombrudd i 2020. Han har ligget på hitlistene i Danmark, Norge og Sverige. Han er den første artisten siden 2012 som har toppet den norske VG-lista med en svenskspråklig sang. Prisvinneren er den artisten som har flest avspillinger på Spotify i Norge og Sverige i 2020, og den mest spilte skandinaviskspråklige sangen noensinne. Med over 115 millioner avspillinger hittil har han skapt en moderne klassiker. I sommer ble denne sangen fremført på svensk og norsk, midt på Svinesundsbroen, på grensen mellom Norge og Sverige. Det var et kraftfullt symbolsk bilde som rørte mange hjerter.

Nordens språkpris 2020 går til Victor Leksell, som gjennom sin hitlåt «Svag» har sprengt språkbarrierer. «Du river mina murar» synger Leksell i refrenget og det er nettopp dette prisvinneren har gjort med sin musikk. I en tid med stengte landegrenser har Leksell vist samholdet som finnes i Nordens kulturelle fellesskap.

Juryen består av Tone Wilhelmsen Trøen, Sif Vik, Freddy André Øvstegård, og Leif Holst Jensen.

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv