Katrina besøkte Skumringstimen i Larvik

Er romanen «Katrina» av den finske forfatteren Sally Salminen, fortsatt aktuell i dag? Ja, mener mange av Foreningen Nordens medlemmer i Larvik.

Tekst: Marte Østmoe

Klokka 19.00 mandag kveld den 15. november ble det i alle de nordiske landene tent et lite lys. Samtidig ble det åpnet en bok. Forfatteren av årets tekst var finske Sally Salminen. Boka ble utgitt i 1936. Kan den likevel treffe dagens publikum. I så fall hvorfor?

Skumringstimen i Larvik ble arrangert på byens bibliotek. Mange medlemmer av Foreningen Norden hadde funnet veien, ja nettopp i skumringstimen. Trekkplaster var tre unge strykere fra kulturskolen:

Céline 8 år, Veronia 8 år og Marie på 10 år. Konserten ble etterfulgt av høytlesning av de første kapitlene i Salminens bok «Katrina». Den unge, populære kvinnen kommer fra Østerbotten, men gifter seg med Johan, en sjømann fra Åland. Nygift og full av forventninger, ankommer Katrina hans øy, men hva er dette? Dessverre viser det seg at sjømannen har løyet om det som skal bli deres felles hjem. Som om dette ikke var nok, ikke lenge etter at ekteparet endelig er i hus, legger han på dør og skal på nytt ut å seile.

Duften av en reise

Som om plottet ikke er spennende nok: I Larvik fikk foreningens medlemmer også annen eksklusiv informasjon. I salen satt nemlig en ekte Ålending, Andrea Olstad. Olstad kunne fortelle at foreldrene til venninnen hennes hadde vært Salminens inspirasjonskilder da forfatteren skapte bokas hovedpersoner.

Etter kveldens dybdelesning slo medlemmene fast at Salminen, som dessuten var selvlært forfatter, evner å ta leseren i handa og følge oss på Ålands steinete stier, inn i en annen tid, men også inn i en tematikk og en menneskeskildring som vi, også i dag, kan kjenne oss igjen i. I tillegg vekket teksten gode minner blant foreningens medlemmer. På 80-tallet besøkte nemlig mange av foreningens medlemmer nettopp Åland. Under lesestunden syntes de å kunne se landskapet for seg, sågar kjenne duftene.

Skumringstimen i Larvik kunne dermed oppleves som både aktuell og tankevekkende – En etterlengtet reise.

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv