Kongelig sommerbesøk?

Det er ikke hver dag man kan dra på besøk hjem til noen kongelige! Gjennom sommeren kan du besøke hjemmet til selveste Dronning Margrete. Ta deg turen før det er for sent!

Dronningen som samlet Norden

I 1363 ble den danske prinsessen Margrete giftet bort til den norske kongen, Håkon VI Magnusson. Da var hun kun 10 år gammel. Reisen bar fra Danmark til Oslo, hvor hennes liv i Akershus slott startet

I Oslo fikk hun en svensk hoffdame: Märta Ulfsdotter, datter av den hellige Birgitta. Dermed var grunnlaget lagt for en nordisk identitet og forståelse for den unge Margrete.  

Det som startet som en ung, dansk prinsesse og en norsk konge - skulle etterhvert bli en historie om en sterk dronning som samlet Norden og stod opp for kvinner. 

Gjennom sitt ekteskap med Håkon VI var hun ikke-regjerende dronning av Norge fra 1363 til 1380, regjerende dronning av Norge fra 1388 til 1412 og regjerende dronning av Danmark fra 1375 til 1412. 

Veien dit var både kronglete og farefull. Den var preget av sorg, etter både hennes mann og sønn døde - men Margrete ga ikke opp. 

- Det måtte et politisk geni og en sterk kvinne til for å samle Norden, sier generalsekretær Espen Stedje i Foreningen Norden, og fortsetter: - Historien om Margrete den første har vært underkommunisert, fordi den ikke passet inn i de nasjonale historiefortellingene. 

Da Margrete regjerte brukte hun makten til utrette godt. Hennes fokus var å sikre fred og samarbeid - blant annet innførte hun umiddelbart kvinnefred i Norden. 

Kvinnefreden betød at alle kvinnene i Norden skulle leve i frihet og trygghet, både hjemme og i samfunnet generelt. 

Visste du at 600 millioner kvinner i verden i dag, bor i land hvor vold i hjemmet ikke er forbudt?

Margrete var altså svært forut for sin tid.

Les mer om hennes arbeid for å gjøre kvinner trygge fra vold her!

Skuespill på Akershus slott

Margrete levde sitt liv på Akershus slott. Vi var så heldige å få feire Nordens dag på akkurat denne plassen. 

I forbindelse med vår Nordens dag feiring fikk vi fremført et skuespill om Margrete. Ekstra stas var det jo å vite at skuespillet foregikk akkurat der hennes historie utfoldet seg i virkeligheten. 

I dette skuespillet møtte vi Margrete da hun var gravid med sin sønn, Olav IV Håkonsson. Det er en tid hvor pesten herjer og kårene er dårlig - Margrete bestemmer seg for å sende et brev til sin mann om situasjonen. 

Margrete fremstår i skuespillet som en handlekraftig dame med store ambisjoner og visjoner for Norden. Dette vet vi hun også var i virkeligheten.

Du kan se det spennende skuespillet her!

Denne forestillingen ble fremført av de dyktige skuespillerene Elisabet Hagli Aars (Dronning Margrete), Christopher Jørgensen (Mester Henrik) og Knut Jørgen Moe (Munk).

Utstilling i dronningens hjem

Denne sommeren kan du bli kjent med Margretes historie, akkurat der hun levde. Faktisk i hennes eget hjem - Akershus slott. 

Det er en spennende utstilling med fokus på en underkommunisert del av vår felles nordiske historie. 

Enten om du er historienerd, opptatt av film, kvinnesak, Norden eller bare har lyst til å finne på noe annerledes denne sommeren - så er dette utstillingen for deg! 

Hvis du har sett filmen “Margrete den Første” - vil du kunne kjenne igjen enkelte rekvisitter fra filmen på utstillingen. Likevel, der filmen bare forteller om én hendelse, forteller utstillingen om et helt liv. 

Bli med hjem til Dronning Margrete den første - den mektigste kvinnen i nordisk middelalder

Praktisk informasjon:

Hvor: Besøkssentret, Akershus festning

Når: 24. mars - 30. september

Inngang: Gratis

Åpningstider: Alle dager kl. 10.00 - 16.00 (Besøkssentret sin åpningstid)

Les mer om utstillingen her

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv