(Litt) enklere for nordiske hytteeiere i Sverige

Nå kan hytteeiere søke om samordningsnummer i Sverige. Dermed kan det bli mindre komplisert å inngå avtaler om blant annet strøm, forsikring, telefon og internett.

Riksdagen har vedtatt at utenlandske hytteeiere kan søke om samordningsnummer og dermed få tilgang til rettigheter og servicetjenester i Sverige. Ordningen skal gjelde fra 18. juni 2021, og vedtaket berører nærmere 22 500 nordboere som eier fritidshus i Sverige, melder Nordisk samarbeid i en pressemelding.

Mange som har oppholdt seg i Sverige uten svensk personnummer har erfart hvor vanskelig det er å få tilgang til tjenester som krever en form for svensk personnummer.

– Dette er en viktig grunn til at Foreningen Norden har vedtatt å jobbe for et fellesnordisk personnummer. Riksdagens beslutning løser utfordringer for hytteeiere i Sverige, og det gleder vi oss over i dag. Selv om et fellesnordisk personnummer hadde løst langt flere grensehindre, sier generalsekretær Espen Stedje i Foreningen Norden.

Bli medlem!

Økende behov blant hytteeierne

Info Norden er Nordisk ministerråds informasjonstjeneste som hjelper folk som vil flytte, jobbe, studere og drive næring i Norden. Tjenesten, som i Norge forvaltes av Foreningen Norden, har i mange år fått henvendelser fra frustrerte hytteeiere.

– Da det er blevet mere almindeligt at udlændinge opholder sig i Sverige i kortere eller længere tid selv om de ikke er folkeregistrerede i Sverige, har behovet for et samordningsnummer øget, sier Anna Sophie Liebst, prosjektleder i Info Norden Sverige og forsetter: – Med de eksisterende regler har det været svært at få et samordningsnummer. Fremover kan folk selv ansøge om det direkte hos Skatteverket.

Hytteeiere kan fra 18. juni søke om samordningsnummer som vil gjelde i fem år av gangen. Samordningsnummeret må ikke forveksles med personnummer og gir ingen rettigheter i seg selv, men gjør det altså enklere å inngå avtaler.

Les Riksdagens beslutning her

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv