Dronning Margrete –forbilde, forkjemper for kvinners rettigheter og Nordens dronning mot alle odds

Nå kommer filmen om dronningen som forente Norden til ett rike: Margrete den første. SF Studios melder at filmen får premiere 25. februar 2022 i Norge.

Den virkelige historien om Dronning Margrete er en historie om et stortpolitisk talent som regjerte med hjerte og hode, både i vanskelige tider og i sitt eget livs stormer. Dronning Margretes liv og livsgjerning er en viktig og uløselig del av vår felles, nordiske historie.

 Margrete var den hittil siste kvinnelige regenten i Norge, og hun skaffet seg makt over tre land i en tid der kvinner skulle holde seg til hjemmet og var ubetydelige i samfunnet. Det er en nesten usannsynlig prestasjon!

 - Det måtte et politisk geni og en sterk kvinne til for å samle Norden, sier generalsekretær Espen Stedje i Foreningen Norden, og fortsetter: - Historien om Margrete den første har vært underkommunisert, fordi den ikke passet inn i de nasjonale historiefortellingene, derfor er vi svært glade for at SF Studios nå kommer med en storfilm om denne fascinerende kvinnen. Vi i foreningen har opplevd en enorm interesse for Margrete I, blant annet har vårt undervisningshefte om hennes historie nådd ut til 100 000 norske skoleelever, sier Stedje. 

Se elever som har tegnet Margrete den første.

Snart klar for premiere i Norge

Filmen om Margrete har allerede høstet strålende kritikk i Danmark. Skuespillerprestsjonene omtales som fremragende og imponerende. Handlingen fokuserer på året 1402. Unionen er omringet av fiender, og Margrete planlegger derfor et ekteskap mellom adoptivsønnen Erik og den engelske prinsessen Filippa. En allianse med England vil kunne styrke Kalmarunionen og sikre den mot angrep. Men en sammensvergelse setter Margrete i et umulig dilemma, og konspirasjonen kan koste henne alt. 

Regien står den anerkjente regissøren Charlotte Sieling for, hun har tidligere hatt regi på serier som Forbrytelsen, Broen og Homeland.

-Margrete den første er mit portræt af en kvinde, hvis udfordringer trods de over 600 års afstand i tid ikke var så forskellige fra dem, kvinder kæmper med i dag. Karriere, familie, moderskab. Filmen viser, hvilken pris Margrete I måtte betale for at være en uforlignelig statskvinde, sier Sieling i en pressemelding.

Margrete den første spilles av Trine Dyrholm. Tidligere vinner av Nordens språkpris, Jakob Oftebro, har også en rolle i filmen. Filmen er en av de dyreste filmproduksjonene i Norden noensinne.

– Vi har etterstrebet å lage en genuin nordisk storfilm med en besetning omtrent likt fordelt mellom Danmark, Norge og Sverige, forteller sjefsprodusent Lars Bredo Rahbek i SF-studios til Foreningen Norden.

Han er stolt av resultatet og gleder seg til at filmen skal vises på kino.  

Scene fra filmen: Dronning Margrete og adoptivsønnen Erik av Pommern
Foto:  Dušan Martinček

 

Fakta om Margrete I

Den danske prinsessen Margrete Valdemarsdatter, født i 1353, giftet seg med kong Haakon VI av Norge ti år gammel. I Oslo fikk hun en svensk hoffdame: Märta Ulfsdotter, datter av den hellige Birgitta. Dermed var grunnlaget lagt for en nordisk identitet og forståelse for den unge Margrete.  

Veien til et samlet Norden var kronglete og farefull. Margretes sønn, Olav IV, ble valgt til konge i Danmark og arvet Norge etter sin far. Olav døde på mystisk vis i Skåne, og dermed var maktgrunnlaget for Margrete borte. Men hun visste råd. Søsterdattersønnen Bogislav fra Pommern ble adoptert og fikk navnet Erik. Med list og forhandlinger klarte hun å få Erik valgt og kronet til konge av hele Norden i Kalmar i 1397.  

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv