Min sommer i Österbotten

I 1994 reiste Espen Stedje, generalsekretær i Foreningen Norden, til Finland med Nordjobb. I anledning Nordjobbs 35 årsjubileum deler han sin reise, erfaringer og opplevelser.

Titusener av unge har fått nyttige arbeidserfaringer fra et naboland gjennom Foreningen Norden. I år fyller Nordjobb 35 år, og dét er det verdt å feire. For meg var Nordjobb døren til Finland.

En varm forsommerdag landet jeg med forventninger på Vasa flygfält i 1994. Nina, Nordjobb-leder, tok imot meg på flyplassen og kjørte inn til byen og fortalte at vi dagen etter skulle på skattekontoret for å få skattekort. Så skulle alt være klart for sommerjobb i Finland.  

På den tiden studerte jeg i Uppsala, og i løpet av vinteren hadde jeg fått informasjon om Nordjobb og sendte en søknad. Gleden var stor den dagen jeg fikk tilbud om jobb på Vasa stads sommerkoloni i Vexala. Selv om jeg lenge hadde vært interessert i Norden, hadde jeg aldri besøkt Finland før.  Nå skulle jeg være i Österbotten en hel sommer.  

Sommerleiren lå nord for Vasa ute ved kysten – med noen av Europas fineste sandstrender. Tenk at det finnes slike strender i Österbotten! I Vexala ble jeg tatt godt imot av finske kollegaer, og vi hadde en fantastisk morsom sommer sammen. Hver uke kom det nye barn til sommerleiren. Det var barn fra Vasa som pratet finlandssvensk. Det var fascinerende å kjenne igjen ord man ikke lenger bruker i rikssvensk, men som man finner i norske dialekter. Samtidig lærte jeg om hvordan tospråkligheten fungerte i Vasa.  

I fritiden ble jeg kjent med vennene til mine kollegaer inne i byen, samt andre nordjobbere fra resten av Norden. Sammen utforsket vi Vasa og reiste på nordjobbtreff i Lappeenranta sørøst i Finland, like ved den russiske grensen. Fortsatt har jeg kontakt med noen av de vennene jeg ble kjent med den gangen.  

I 35 år har Nordjobb formidlet jobb, bolig og fritidsprogram for ungdom. Programmet har åpnet for nye erfaringer og muligheter i Norden. I en globalisert verden hvor økonomien er i endring, må vi i mye større grad bruke hele det nordiske arbeidsmarkedet og være mer mobile. Derfor er det verdifulle erfaringer man kan få som ung gjennom Nordjobb. For meg ga det nyttige kunnskaper om Finland, vennskap og kontakter, som jeg kan bruke i arbeidet mitt i dag. Nå, over 25 år senere, følger jeg Vasabladet på Facebook og får med meg de viktigste begivenheten i byen.  

Dersom du er mellom 18 og 30 år, bruk muligheten til å reise på Nordjobb.

- Espen Stedje, generalsekretær i Foreningen Norden