Nordens språkpris 2018 til Sofie Gråbøl

Skuespillerens sterke rolleprestasjoner i nordiske TV-serier har gitt et stort publikum muligheten til å lytte til det danske språket, mener juryen.

- Jeg er beæret og svært glad for å motta Nordens språkpris, sier Sofie Gråbøl. - I mitt arbeid med å formidle historier på tvers av landegrensene har jeg gang på gang oppdaget, hvor mye vi på tross av språklige barierrer har til felles. At vi i Norden med litt god vilje har et felles språk gjør utvekslingen av våre fortellinger - våre tanker, ideer og livssyn - enda lettere.

- I Danmark har vi lenge sett på blant andre Strindberg og Ibsen som våre egne, de er en naturlig del av vår nordiske identitet. Det er fantastisk å oppleve hvordan alle filmene og tv-sreiene, som de siste årene har strømmet begge veier over grenesene våre, åpner dørene mellom oss på enda videre gap.  

Juryen beskriver Sofie Gråbøl som «en av de aller fremste representantene for en generasjon skuespillere som ikke bryr seg om landegrensene i Norden når de velger oppdrag». Ved å gjøre bruke sitt eget språk i toneangivende nordiske TV-serier har Gråbøl bidratt til at vi blir bedre kjent med hverandre i Norden, mener juryen. 

- Det er alltid en stor inspirasjon for meg å jobbe sammen med nordiske kolleger, våre nære relasjoner gjør det enkelt å samarbeid og våre forskjeller gjøre det inspirerende og lærerikt. At jeg på toppen av det hele kan få være med på å spre kjennskap til de nordiske språkene er en dobbelt glede, sier Gråbøl. 


Nordens språkpris 2018 deles ut i Oslo mandag 3. desember. Sofie Gråbøl vil være til stede for å ta imot prisen. Prisutdeler er kulturminister Trine Skei Grande. Prisen er et kunstverk av Ørnulf Opdahl.


Nordens språkpris

Foreningen Norden deler årlig ut Nordens språkpris «til en person, institusjon, myndighet, organisasjon, bedrift eller ildsjel som på en innovativ og god måte bidrar til å styrke den nordiske språkforståelsen». Det er niende gang at Nordens språkpris deles ut. Tidligere vinnere er Fredrik Skavlan (2010), Timbuktu (2011), Ghita Nørby (2012), Vigdís Finnbogadóttir (2013), Jakob Oftebro (2014), Martti Ahtisaari (2015), dramaserien Skam (2016) og møbelkjeden IKEA og grunnlegger Ingvar Kamprad (2017).

Juryens begrunnelse for Nordens språkpris 2018:

De siste årene har nordiske TV-kanaler utvekslet flere dramaserier enn noensinne. Også antallet samproduksjoner øker. Dette bidrar ikke bare til at kvaliteten på seriene våre blir høyere og at de beste talentene får flere strenger å spille på: Vi blir også bedre kjent med hverandre i Norden, med andre nordiske språk og andre nordiske steder. Med de store likhetene og de små forskjellene.

Ikke noe av dette hadde vært mulig uten skuespillere som kan kunsten å formidle – som «kommer gjennom skjermen» – og som gjør at vi benker oss sammen i de nordiske hjem og velger å se serier fra nabolandene våre på originalspråket. Dette gjør vi ofte til tross for at det finnes små språkbarrierer, og at retthetsbegrensninger (såkalt geoblokking) i noen ganger hindrer oss i å se seriene når vi selv ønsker det.

Sofie Gråbøl er en av de aller fremste representantene for en generasjon skuespillere som ikke bryr seg om landegrensene i Norden når de velger oppdrag. Gråbøl har en imponerende karriere, og hun har vært hovedrolleinnehaver i flere toneangivende nordiske TV-serier de siste årene. Gjennom disse rolleprestasjonene har hun bidratt til å bringe det danske språket over grensene, både i og utenfor Norden.

For det store nordiske publikummet fikk Gråbøl sitt gjennombrudd med krimserien «Forbrydelsen», og hun forbindes derfor ofte med sjangeren som i dag er det mange assosierer med nordisk tv-drama, nemlig «nordic noir». Men som skuespiller favner hun også svært vidt: Det siste året har hun blant annet spilt i SVT-storserien «Vår tid är nu» og hatt en av hovedrollene i det kritikerroste familiedramaet «Liberty».

Med sine sterke danskspråklige rolleprestasjoner i nordiske TV-serier har Sofie Gråbøl gitt et stort publikum muligheten til å lytte til og lære seg det danske språket.

Jury: Tone Wilhelmsen Trøen (leder), Rune Mørck Wergeland, Guri Melby, Leif Holst Jensen og Hilde Sandvik.

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv