En fantastisk lesefest for hele Norden!

I år inviterer Nordisk litteraturuke barn og voksne til høytlesningsarrangementer med drømmer og lengsel som tema. Hva passer bedre, etter en tid med sosial distansering og stengte grenser?

Er det noe som har forenet mennesker over landegrensene er det drømmer og lengsel. Det vi drømmer om og lengter etter er forskjellig fra person til person, men følelsene er universelle. Litteraturen har i alle tider hjulpet oss å drømme oss bort, noe som kanskje har vært særlig viktig under pandemien. Derfor inviterer Nordisk litteraturuke i år til samtaler om nettopp denne tematikken.

Drømmer og lengsel i årets høytlesningsbøker

Drømmer og lengsel er de sentrale temaene i årets høytlesningsbøker. I årets Morgengry får barna bli med inn i Karin Erlandssons Perlefiskeren. I boken, som har vært nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, får vi følge Miranda i jakten på den ettertraktede Øyestenen. Ifølge legenden skal den som finner denne perlen aldri mer lengte etter noe.

De voksne får i Skumringstimen bli med inn i den klassiske romanen Katrina av Sally Salminen. Vi blir kjent med den unge Katrina som lokkes inn i giftemål med en fattig sjømann gjennom at han maler opp et forskjønnet bilde av parets fremtid sammen. Fortellingen om Katrinas liv er en sterk skildring av en ålandsk kvinneskjebne som gjennom årene har blitt lest og elsket av mange.

Perlefiskeren 

«Det er noe du kommer til å lengte etter, det er noe du skal ha ... noe stort.»

Perlefiskeren av Karin Erlandsson er en eventyrfortelling, og første delen i bokserien Legenden om øyestenen. Hovedpersonen Miranda er en dyktig perlefisker med en plan: hun skal bli den som finner den myteomspunne øyestenen. Ifølge legenden skal den som hitter denne perlen aldri mer lengte eter noe.

Den fartsfylte fortellingen kretser rundt vennskap og lengsel, og får leseren til å reflektere over spørsmål om hva som egentlig er viktig i livet. Boken ble nominert til Nordisk Råds barne- og ungdomspris i 2018. Perlefiskeren passer bra for de fleste, men fremfor alt barn fra 9 år og oppover.

Årets høytlesning - bokens to innledende kapitler:

  • Spådommen (s. 7 - 10)
  • På havet (s. 11 - 15)

Et tekstutdrag for høytlesning blir tilgjengelig i oktober for institusjoner som har meldt seg på litteraturuka.

Katrina

"En rastløs uro hadde kommet over Katrina. [...] Hun drømte om gyllne hvetefelt og duftende frukter - fremfor alt om epler, som vokste langt der borte i sør på de paradisiske Ålandsøyene.»

Sally Salminens debutroman Katrina fra 1939 gjorde suksess første gang den utkom, og har etterhvert blitt en klassiker. I boken følger vi den unge Katrina fra Österbotten, som lokkes inn i giftermål med en fattig sjømann som maler et forskjønnet drømmebilde av parets fremtid sammen. Når Katrina blir med ham til drømmenes Åland viser virkeligheten seg å være betydelig mindre romantisk, og hun får lære å kjenne det ålandske klassesamfunnet. Den stolte Katrina fortsetter stadig å kjempe til tross for at hun møter mye motgang. Fortellingen om hennes liv i skjærgården er en stor leseropplevelse.

Årets høytlesning - bokens to innledende kapitler:

  • I Østerbotten (s. 7-9)
  • Der eplene gror (s. 10-18)

Et tekstutdrag for høytlesning blir tilgjengelig i oktober for institusjoner som har meldt seg på litteraturuka.

Les mer og meld deg på Nordisk litteraturuke her

Bli medlem i Foreningen Norden!

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv