Nordisk skrivekonkurranse om hav og miljø: Her er vinnerne!

Stortingets delegasjon til Nordisk råd og Foreningen Norden arrangerer skrivekonkurranse for nordiske ungdomsskoleelever om hav og miljø. Juryen har nå valgt ut de tre vinnere, som blir invitert til en spennende dag under Nordisk råds sesjon i Oslo 30.-31. oktober. Les vinnerbidragene her!

For første gang arrangerer Stortingets delegasjon til Nordisk råd og Foreningen Norden en skrivekonkurranse for nordiske ungdomsskoleelever om hav og miljø. ​

Elever over hele Norden er blitt oppfordret til å svare på følgende utfordring: Hvordan kan vi i Norden sikre en trygg og god fremtid for havet, miljøet og fremtidens generasjoner? Et stort antall fulgte oppfordringen: Bare i Norge mottok juryen bidrag fra mer enn 20 ungdomsskoler over hele landet.  


​​​Denne uken kom juryen frem til tre vinnerbidrag, som alle viser språklig talent og miljøengasjement. 

​​​– Fra Færøyene i vest til Finland i øst har nordiske ungdommer levert inn tekster, og vi har kunnet velge blant bidrag på både skandinaviske språk og på færøysk og finsk. Nominasjonene holder gjennomgående et høyt nivå, og tekstene viser med all tydelighet at mange unge tar denne tematikken på største alvor, skriver juryen i sin begrunnelse.


De tre vinnerbidragene er:
Martine F. Denstedt, Norge (15 år)
​​​Fríðunn Bolstad Mortensen, Færøyene (15 år)
​​​Mira Sagulin, Åland (15 år)
​​

Vinnerne inviteres til en spennende dag på ​Nordisk råds sesjon i Oslo 30.-31. oktober 2018, hvor de blant annet skal møte stortingspresidenten og lage plastkunst på Eidsvolls plass.

​Juryens begrunnelse: 

«For sent» av Martine F. Denstedt, Norge   
««For sent» er en fortelling som tvinger frem refleksjon hos leseren. Historien tar utgangspunkt i de store klimautfordringene knyttet til mikroplast i havet. Forfatteren fremstiller en familie som lever i et fiktivt fremtidssamfunn, der mikroplasten har satt sitt dystre preg på hverdagen vår. Gjennom modig og vellykket bruk av science fiction-elementer, evner forfatteren på originalt vis å få frem et svært viktig poeng, nemlig hvordan vi enda ikke kan overskue de potensielle konsekvensene av plast i havet.»  

Les «​For sent»

«Havets dyrebare mirakel» av Fríðunn Bolstad Mortensen, Færøyene  
«En poetisk tekst som trekker veksler på dikt og historiske linjer, fremhever stoltheten over egen natur, og bruker lokale eksempler fra forfatterens hjemsted på Færøyene. Forfatteren viser fint frem sammenhengen mellom økonomisk og miljømessig bærekraft, og hvordan forurensingen i havet påvirker matfatet vårt. Forfatteren foreslår også konkret handling: fra festival som virkemiddel - til behovet for mer nordisk samarbeid.» 

Les «Havets dyrebare mirakel»

«Vad kan vi ens göra» av Mira Sagulin, Åland  
«Ved hjelp av et effektivt fortellergrep, der hun tar nedslag i konkrete scener og ulike aldre, får forfatteren frem barns uro og fremtidsfrykt. Teksten bæres oppe av en engasjert jeg-forteller, som både formulerer mange av de viktige utfordringene og maner til handling. Forfatteren peker på mulige løsninger, og argumenterer overbevisende for økt samarbeid på miljøfeltet.» 

Les «Vad kan vi ens göra?»


Juryen besto av:  

Gaute Eiterjord, leder i Natur og ungdom
Ruth Grung, medlem i næringskomiteen på Stortinget og Stortingets delegasjon til Nordisk råd
Nina Méd, redaktør for sakprosa for ungdom i Gyldendal norsk forlag
Jon Olav Økland, medlem i Ungdommens nordiske råd
Embret T. Rognerød, redaktør i Foreningen Norden

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv