Statskupp og kidnapping: et innblikk i skandinavismens sensasjonelle hemmeligheter

Hva skal du mandag den 25. september, klokken 18:00 – 19:00? Den anerkjente historikeren Morten Nordhagen Ottosen skal i alle fall ta med publikum på en enestående reise gjennom historien, i sitt fengslende foredrag på Ridehuset på Akershus festning. Kommer du?

Forestill deg statskupp, krig, kidnapping av den danske kongefamilien, og en revolusjon som ville endre hele maktbalansen i Norden. Dette var planer som nesten ble virkelighet på 1800-tallet. I Morten Nordhagen Ottosens og Rasmus Glenthøjs bok "Union eller undergang, kampen for et forenet Skandinavia", gir forfatterne deg innsikt i en historie som aldri før har blitt fortalt på denne måten.

Bli med inn i kulissene

Skandinavismen, som tidligere ble avfeid som en svermerisk fantasi blant studenter, avdekkes som en overraskende kompleks politisk bevegelse som strakte seg fra ca. 1814 til 1870. Denne tidsepoken var preget av nasjonalsamlingsideologi og frykt for undergang, som inspirerte både politiske ledere og kongelige i Europa til å arbeide for å forene Sverige, Norge og Danmark. Men hva skjedde egentlig i kulissene? Et hint: Virkeligheten er som tatt ut av en actionfilm fra Hollywood. Planene om et forent Skandinavia var alt annet enn fredelige.

Ottosen og Glenthøj avdekker alvorlige planer om krig, statskupp og kidnapping av den danske kongefamilien, alt for å oppnå et forent Skandinavia. Dette var planer som nesten ble en realitet og som ble støttet av aktører på  høyeste nivå i nordisk politikk - med hemmelige forbindelser til ingen ringere enn Bismarck selv.

Fra Bismarck til dronning Victoria

Morten Ottosen og Rasmus Glenthøj har gravd dypt i nordiske arkiver for å kunne gi deg denne fascinerende og ukjente historien. De avslører hvordan ikke bare skandinaviske politikere og kongelige støttet skandinavismen, men også store europeiske statsledere, som den nevnte Bismarck, til Napoleon III, dronning Victoria og kong Victor Emanuel i Italia. Disse maktfigurene var involvert i skjulte forhandlinger og hemmelige planer om å forene Skandinavia på måter som tidligere var ukjente.

Dette er en historie som vil endre måten du ser på Nordens politiske landskap for alltid.

Dette foredraget vil du ikke gå glipp av

Bli med oss den 25. september, kl. 18:00, i Ridehuset på Akershus festning, når Morten Nordhagen Ottosen tar deg med på en forbløffende reise gjennom skandinavismens dramatiske og sensasjonelle historie. Du vil få innsikt i hvordan denne historien kaster nytt lys over politikk, makt og skjulte dagsordener i det 19. århundre. Dette er en historie som vil endre måten du ser på Nordens politiske landskap for alltid.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Ingen påmelding nødvendig, men vær tidlig ute! Her fylles plassene raskt.
Tid: Mandag 25. september 2023, kl. 18:00-19:00
Sted: Ridehuset scene (Rett innenfor hovedporten på Akershus festning i Kirkegata, Oslo)
Foredraget er del av Margretedagene på Akershus festning i uke 39.

Morten Nordhagen Ottosen. Foto: Forsvaret.

Om Morten Nordhagen Ottosen:

Morten Nordhagen Ottosen (f. 1981) er en norsk historiker og professor ved Krigsskolen/Forsvarets høyskole. Ottosen har en doktorgrad i historie fra Universitetet i Oslo. Han er også en aktiv populærvitenskapelig formidler og bidrar jevnlig i skandinavisk offentlighet, inkludert NRK, TV2, Danmarks Radio og Sveriges Radio.

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv