Unni Askeland og Foreningen Norden presenterer ny kunstserie med nordiske ikoner

Foreningen Norden fyller 100 år og i samarbeid med kunstner Unni Askeland presenterer vi kunstserien «Nordiske ikoner», der Askeland har portrettert 18 kulturpersonligheter.

Med «Nordiske ikoner» bringer Unni Askeland og Foreningen Norden oss tettere på 18 profiler som har påvirket nordisk kultur de siste 100 årene. Skuespiller Liv Ullman, forfatter Karen Blixen og den svenske Nobelprisvinneren i litteratur, Tomas Tranströmer, er blant personlighetene som avbildes i serien av malerier.

 

–I «Nordiske ikoner» portretteres profiler som har hatt en stor betydning for mennesker over hele Norden, og som virkelig har bidratt til å forme den felles nordiske kulturen, sier generalsekretær i Foreningen Norden, Espen Stedje.

 

Stortingspresident Tone W. Trøen ønsker velkommen til utstillingsåpning på Grand hotell onsdag 27. mars. Bildene kommer for salg i et begrenset opplag.

Foreningen Norden feirer i år 100 år som den fremste pådriveren for mer nordisk samarbeid. Kunstserien «Nordiske ikoner» er en del av jubileumsprogrammet. Det er imidlertid kunstneren selv som har plukket ut hvem som avbildes i kunstverkene.

 

– Jeg vil gjerne sørge for å få til et mangfold av nordiske portretter, som er annerledes enn de som for eksempel havner på haleroret til Norwegian, sier Unni Askeland.  

Utover portrettmaleriene har Askeland også laget et litografi av Karen Blixen. Ambisjonene er at kunstserien skal vokse til et større, nordisk prosjekt, der også andre kunstnere blir involvert.

Profilene som blir portrettert i denne omgang er; Karen Blixen, Lise Fjeldstad, Edith Södergran, Tomas Tranströmer, Liv Ullmann, Ingmar Bergman, Björk Guðmundsdóttir, Sonja Henie, Margrethe I av Danmark, Margrethe II av Danmark, Joakim Thåström, Bjarne Melgaard, Anita Ekberg, Edvard Munch, Greta Garbo, Kari Bremnes, Sigrid Undset og Kirsten Flagstad.

 

Bilder kan kjøpes fra Unni Askeland selv. Medlemmer i Foreningen Norden får kjøpt et rabattert bilde i her!

Om Unni Askeland
Unni Askeland ble født i Bergen i 1962 og er utdannet ved Kunstskolen i Kabelvåg, Vestlandets Kunstakademi og Statens Kunstakademi.

Hun er en av de mest omtalte samtidskunstnerne i Norge: «Askeland kan betegnes som en moderne bohemdronning. Hun har alltid gått egne veier og mener at norsk kunst er gørrkjedelig med for mye intellektualisering. Hennes prosjekter beveger seg innenen pop-art-genren, der hun ofte bruker kjente ikoner fra populærkulturen», skriver Fineart i sin presentasjon av Askeland.

Askeland er innkjøpt av blant andre Nasjonalmuseet, Rogaland kunstmuseum og Kistefos.

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv