– Uten mennesker har vi ikke behov for mobilitet

Vibeke Hammer Madsen i Grensehinderrådet kommer med klar tale. Norge er først og fremst ansvarlig for å håndtere pandemien og hindre at mennesker dør.

Foto: Mary Gestrin

Denne artikkelen var publisert i Magasinet Norden, nr 4. - 2020

Madsen representerer Norge i Grensehinderrådet og er tidligere næringslivstopp. Grensehinderrådet er et politisk oppnevnt organ som har fått i oppdrag av de nordiske regjeringene å fremme den frie bevegelsen innenfor Norden, både for enkeltpersoner og foretak.  

Vibeke Hammer Madsen

– Vi er ikke ett Norden

Flere har vært kritiske til stengte grenser og mangelen på koordinering mellom de nordiske landene under pandemien. Madsen mener derimot at stengte grenser var nødvendig.

– Jeg skulle ønske det ikke var stengte grenser, men slik situasjonen er i våre land, er det helt nødvendig. Jeg forholder meg til vår regjering. Vi er ikke ett Norden, vi er ingen føderasjon, men nasjoner, og nå er det viktigste å få has på pandemien, sier Madsen.  

Ikke kritisk

– I en ideell situasjon burde vi hatt samme kjøreretning, men når vi ser at smitten øker formidabelt i visse områder, er det riktig at regjeringer gjør tiltak.  

Madsen løfter frem at det er viktig at regjeringer har handlingsrom til å kunne fatte raske beslutninger.  

– Det å hindre at mennesker dør, er viktigst, uten mennesker har vi ikke behov for mobilitet.  

– Er det ikke motsigende at du som medlem av grensehinderrådet med oppgave om å fremme den frie bevegelsen, tar til orde for å forsvare norske interesser og norske borgere fremfor nordiske?

– Nei, ikke hvis jeg skal ha en troverdig rolle. Alternativet blir for ensidig – det tror ikke jeg på.  Her må vi hindre at folk dør. Da sier jeg ut fra min sunne fornuft at man kan ha to tanker i hodet samtidig.  

– Riksdag-politiker Magnus Jacobsson (KD) har uttalt at den norske regjeringen ville åpnet grensen raskere hvis norsk handel sto på spill. Du har selv uttalt til Sveriges Radio at norsk handel har en lekkasje på 15–16 milliarder kroner og at denne lekkasjen er vesentlig redusert med stengte grenser. Er beslutningen om å stenge grensene delvis økonomisk motivert?

– Nei, grensestengingen er ikke økonomisk motivert, sier Madsen og utelukker fullstendig at økonomi på noe som helst område har påvirket valget om å stenge grensene.  

Grensehinderrådet er et politisk oppnevnt organ, som har fått i oppdrag av de nordiske regjeringene å fremme den frie bevegelsen innenfor Norden, både for enkeltpersoner og foretak. Grensehinderrådet begynte sitt virke i 2014. Formannskapet i Grensehinderrådet skifter årlig mellom de nasjonale medlemmene i Grensehinderrådet og følger formannskapet i Nordisk ministerråd. Formannskapet i Grensehinderrådet skal lede grensehinderarbeidet i samarbeid med Nordisk ministerråds generalsekretær.

Kan ta lærdom

Madsen forteller at man se nærmere på hvilke felles kjøreregler man kan ha under en pandemi, hvordan man kan forbedre kommunikasjonen og se hva man kan gjøre bedre i fremtiden.  

– Myndighetene kan bli bedre til å snakke med hverandre. Jeg ønsker at det skal være noen føringer, men det må ikke hindre land i å kunne raske tiltak under en pandemi, sier Madsen.  

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv