Da Lucia kom til Norden

Visste du at det var Foreningen Norden som innførte Lucia-feiringen i Danmark og Norge?

Foreningen Norden ble stiftet i et turbulent århundre. Foreningens dramatiske historie gir et interessant bilde av en tid preget av store endringer og utvikling. Foreningens omfattende virksomhet spenner fra et Europa i ruiner etter første verdenskrig og frem til i dag, hvor den nordiske integrasjonen er tettere enn noen gang.

Ønsker du å støtte det nordiske samarbeidet? Les mer her!

Lucia – som nordisk tradisjon 

I 1944 tok den energiske Franz Wendt, sekretær i Foreningen Norden Danmark, initiativ til å skape en litt lysere stemning i det okkuperte Danmark. Han ville feire Lucia-dagen etter svensk modell. De levende lysene ble i Danmark sett på som et stille opprør mot tyskerne. Det var vanskelig å oppdrive stearinlys i 1944, men fra 1945 tok feiringen seg opp. Nordmennene ville ikke være dårligere, og noen år etter kom tradisjonen til Norge. Markeringen nådde et høydepunkt i overgangen mellom 1950- og -60-tallet og er nå en kjær tradisjon i mange barnehager og skoler.

Fakta om Sankta Lucia

• Myten om Sankta Lucia stammer fra Syrakus omkring år 300.  

• Moren var alvorlig syk og Lucia oppsøkte derfor graven til den hellige Agathe av Catania. Besøket endte med at moren ble mirakuløst helbredet og Lucia bekjente i all hemmelighet sin kristne tro.

• Lucias ektemann fikk vite om hennes religiøse overbevisning og anga henne til romerne. Dette endte med hennes død 13. desember 304. e.Kr.  

• Navnet «Lucia» slekter på det latinske ordet for lys.

• På 1600-tallet brakte tyske håndverkere legenden om Lucia til Sverige.  

• Før den gregorianske kalender var 13.desember sett på som den korteste dagen, med tilhørende myter om en lang natt med overhengende fare for troll, varulver osv.  

• 13. desember var derfor i hedensk tradisjon en lysfest.  

• Legenden om Sankta Lucia tok dermed form som legenden om lysets brud.

Kilde: Københavns biblioteker v. Bente Jensen

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv