En historisk feiring av språkfellesskapet!

Med to dronninger og én prinsesse til stede, gikk utdelingen av Foreningen Nordens språkpris av stabelen mandag 26. september 2022.

Foto: Tore Skaar

Prisen gikk i år til Hennes Majestet Dronning Margrethe, som snakker med stolthet og  entusiasme om de nordiske språkene, og som fikk prisen for sitt glødende engasjement for å bevare språkforståelse i Norden. Hennes Majestet Dronning Sonja delte ut prisen på Foreningen Nordens hus, og overrakte et vakkert maleri av Ørnulf Opdahl. Apropos kunst: Bak følget på bildet ovenfor ser en original Munch - et maleri med symbolverdi for foreningen. Foreningen Norden fikk låne dette bildet for anledningen, for dette er nemlig Munchs maleri en brann som brøt ut i august 1927. Brannen var i det samme huset som Foreningen Norden i dag har sitt hovedkontor, og hvor språkprisutdelingen foregikk. (Visste du forresten at Edvard Munch var en av dem som stiftet Foreningen Norden? Les mer her! )

Taler med ekte engasjement

Det var en stor, historisk dag for språkfellesskapet, og for Foreningen Norden som har insistert på å bruke skandinavisk i Norden, siden oppstarten for 102 år siden. Generalsekretær Espen Stedje kunne fortelle at begge dronningene viste et ektefølt engasjement under hele dagen, ikke minst under talene. Videre forteller Stedje at det betyr mye for språkfellesskapet å ha slike talspersoner og fremsnakkere av det nordiske.

– Foreningen Norden brenner for nordisk språkfellesskap. Dronningenes engasjement løfter språkprisen til et nytt nivå, og viser dessuten anerkjennelsen som prisen har fått.
Dronning Sonja beskrev sin nære venninne Dronning Margrethe på personlig vis.
– Kjære Dronning Margrethe. Kjære Daisy. Det er en stor glede for meg å kunne få overrekke deg denne prisen. Den er høyst fortjent, sa Dronning Sonja.

Dronning Sonja beskrev "Daisy" som en som er kunnskapsrik og genuint engasjert i nordiske språk. En som stråler som et barn, når hun finner nye ord og uttrykk.

Les hele talen til Dronning Sonja her!

Pressen viste også en enorm oppmerksomhet for språkprisvinneren. Ingen tvil om at Dronning Margrethe har gitt det nordiske språkfellesskapet et stort løft og en historisk feiring. En virkelig verdig vinner!

Feiring og fest for språkfellesskapet!

Etter prisoverrekkelsen var det feiring på Grand Hotel i Oslo. Fra de kongelige rekker var prinsesse Christina av Sverige til stede, i tillegg til Dronning Margrethe og Dronning Sonja. På den røde løperen kom også tidligere språkprisvinnere gående, ordfører i Oslo, Marianne Borgen, samarbeidsminister Anne Beathe Tvinnereim, nordiske ambassadører i Norge, lokallagsledere fra Foreningen Norden, venner av Foreningen Norden og andre kjente fjes fra kulturlivet.

Dronning Margrethe holdt tale under middagen på Grand, og stemningen var nærmest elektrisk. I talen sin sa dronning Margrethe blant annet;

– Fordi der er forskelle, er der også sprogforbistringer, især når unge skandinaver mødes. De slår gerne over i engelsk, men det er en skam, for alle er dårligere stedt i samtalen, når ingen får lov til at være hjemme i sit eget modersmål. Det kræver lidt, både af dem, der taler, og af dem, der lytter, men det kan lade sig gøre!

Les hele talen til Dronning Margrethe her!

                                             

På bildet over ser du Dronning Margrethe ved  ankomst på Grand Hotel, sammen med styreleder i Foreningen Norden - Tone Trøen. Bak dem skimter du Dronning Sonja, generalsekretær Espen Stedje og ordfører i Oslo, Marianne  Borgen.

Under gallamiddagen, ble også de tidligere språkprisvinnerne presentert på storskjerm. Foreningen Norden har arrangert språkprisen siden 2010, og den første vinneren var Fredrik Skavlan. Se videoen her, og få et innblikk i hva slags mennesker og institusjoner som feires for å løfte frem det nordiske språkfellesskapet!

Det skortet heller ikke på musikalske innslag og underholdning under middagen. Elisabeth Andreassen underholdt, Bobbysocks hadde reunion, en fantastisk hærskare med barn og unge fra Follo spilte feler og Helene Bøksle ga publikum gåsehud med nordisk klang.

Helene Bøksle trollbandt salen med musikk fra sitt nyeste prosjekt "Vegvisir".
Nordens store diva Ghita Nørby leste H.C. Andersens dikt til stor begeistring fra salen.
"La det swinge la det rock´n roll" med Elisabeth Andreassen og Hanne Krogh. På dette tidspunktet ble det allsang i salen...
Dronning Margrethe under middagen på Grand Hotel.

Her er noen av de feststemte gjestene, fra venstre: Norden-korrespondent Joakim Reigstad, Elisabeth Andreassen, styreleder Tone Trøen, Inger Nilsson, Jakob Oftebro og generalsekretær Espen Stedje.

"Hvor går dere videre nå?" spurte NRK generalsekretær Espen Stedje, i et intervju om språkprisen. For hvem skal man nominere etter at Dronning Margrethe har mottatt prisen? 

- Det vil tiden vise, svarte Espen.

For det er heldigvis mange som engasjerer seg i nordiske språk, og flere skal det bli!

.

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv