Nordens dag - viktigere enn noen gang!

Med dagens verdenssituasjon er det kanskje viktigere enn noen gang å hedre nordisk samarbeid. Vi har gledet oss til denne dagen, og vil dele hvordan vår feiring ser ut med deg!

23. mars 1962 ble “Helsingforsavtalen” underskrevet. Kjenner du til denne avtalen? Hvis ikke, bør du vite at den har en stor innvirkning på dine rettigheter i våre naboland.

Muligheten til å studere i Norden, kunne reise over grensene uten pass, det at du kan ta arbeid i andre nordiske land… dette er rettigheter du har på grunn av Helsingforsavtalen. 

Ofte omtales avtalen som Nordens “grunnlov” og 23. mars - det er vår felles nordiske grunnlovsdag! Bli kjent med hva Nordens dag er, hva det betyr for deg og hvordan du kan feire dagen her!

I år er det både ekstra stas og ekstra viktig med Nordens dag. På den ene siden er det stas at nordisk regjeringssamarbeid i år styres av den norske regjeringen. På den andre siden er vi alle klar over at det er en usikker tid i Europa. Krigen i Ukraina gjør det nordiske samarbeidet viktigere enn noen gang. 

Nordens dag i Oslo

Nordens dag 2022

Foreningen Norden jobber for å styrke og utvikle et folkelig nordisk samarbeid for alle som bor her på toppen av verden. På Nordens dag er det nøyaktig dette som løftes frem. Nordisk samarbeid skal gi muligheter, trygghet og fordeler. 

I lang tid har vi forberedt oss til denne dagen - her er det vi har gledet oss til:

Nordens dag på NRK 

Intervju med NRK nyheter 

Mellom klokka 0930 og 1015  bør du følge med på NRK nyheter. Da får du se vår egen generalsekretær Espen Stedje i studio, i samtale om Nordens dag og hva krigen i Ukraina gjør med det nordiske samarbeidet. 

Innslaget kan du se på https://tv.nrk.no/direkte/nrk1

Får du ikke sett det på grunn av geoblocking, så vil det ligge en stream ute på forsiden av våre nettsider NRK.no. Der skal det ikke være geoblocking.

  • Mellom 11.00 og 12.00 vil du se samarbeidsminister Anne Beathe Tvinnereim i studio, i samtale om nordisk samarbeid og ståa i det nordiske samarbeidet. 
  • Mellom 13.00 og 14.00 vil du se Mikael Antell, Finlands ambassadør, i samtale om blant annet Finlands forhold til Nato og hvordan krigen i Ukraina påvirker nordisk samarbeid. 

(Nøyaktig tidspunkt for når intervjuene er på lufta er ikke avklart enda, du vil se intervjuene i løpet av disse timene.) 

Intervju med P2

Mellom klokken 17.30 og 18.00 23. mars bør du ha radioen din på NRK P2.

Da løfter vi nemlig frem Nordens dag med et spennende radiointervju.

Tips: om radio ikke er en del av ditt faste inventar kan du høre på NRK P2 på deres nettside https://radio.nrk.no/ eller laste ned NRK radio appen på din telefon!

Vår generalsekretær Espen Stedje intervjues, han har også med seg flere spennende samarbeidspartnere:

  • Rasmus Emborg, President  Ungdommens Nordiske råd
  • Mikael Antell, Finlands ambassadør

Her skal blant annet nordisk samarbeid i lys av den tragiske situasjonen i Ukraina diskuteres. Ikke minst blir også “Hverdagsnordisme” et tema. For hva betyr nordisk samarbeid for den vanlige kvinne eller mann i gata? Og hvordan påvirker det deg?

Få med deg et dette viktige innslaget i din feiring av Nordens dag!

Paneldebatt

Med tittelen “Nordisk samhold i en usikker tid” er årets paneldebatt svært relevant. 

I Norden er vi gjensidig avhengig av hverandre. En utrygg situasjon i våre nærområder gjør at de nordiske landene er mer utsatt. Derfor er det viktig at det gode samarbeidet vi har jobbet med i 60 år fungerer og forsterkes. 

Hilde Sandvik leder samtalen om Nordisk samarbeid i en usikker tid. Temaet er aktuelt både på Nordens dag og i tiden vi har foran oss. Selv om paneldebatten ikke er åpen for publikum på selve dagen, vil det både bli gjort film- og lydopptak.

Vi kommer til å gjøre filmopptaket tilgjengelig for deg, og samtidig gi deg beskjed når lydopptaket sendes på NRK P2!

Eksklusiv utstillingsåpning

Du har kanskje hørt om Margrete den første - dronningen som samlet Norden?

25. februar rullet Margretes ansikt ut over kinoer landet rundt. Filmen har fått terningkast 5 jevnt over, blant annet av Aftenposten, Norsk filmpoliti og Fædrelandsvennen. 

Filmen belyser en sterk kvinne som har hatt en avgjørende rolle i Nordens historie. Dessverre har hennes liv blitt underkommunisert ut til folket i dag. Dette endrer seg nå!

Vi har tidligere skrevet artikkelen “Bli med hjem til Margrete den første”. Nå åpnes nemlig dørene til hennes hjem. På Stiftelsen Akershus Festning for Kunst og Kultur kan du få oppleve historien til Margrete på nært hold. Gjennom bilder, tekst og noen kostymer fra filmen blir historien brakt til liv der Margrete vokste opp. 

På Nordens dag åpnes foretas den offisielle åpningen av utstillingen -  og så åpnes utstillingen for publikum, 24. mars. Ta turen hjem til dronning Margrete for å feire det nordiske samarbeidet! 

Din markering

Vi håper vår markering av Nordens dag inspirerer deg til å markere dagen selv. 

Du kan få gode tips om Nordens dag og hvordan å gjøre den til en festdag i vår artikkel “Derfor bør du feire Nordens dag!

For å gjøre det enkelt for deg har vi også samlet noen oppfordringer til feiringen her:

På vegne av alle oss i Foreningen Norden - gratulerer med den nordiske “grunnlovsdagen”!

Vi håper du markerer dagen og ser viktigheten av et nordisk samarbeid. 

Vi står sterkere sammen - bli medlem i Foreningen Norden i dag!

Vi ønsker å takke deg som vil støtte arbeidet mot et sterkere nordisk samarbeid. Hvis du enda ikke er medlem, og melder deg inn i Foreningen Norden nå, får du en gratis tur til København med DFDS*! 

*Se villkår og regler, klikk her for å lese mer om kampanjevilkårene

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv