Derfor bør du feire Nordens dag!

Visste du at Nordens “grunnlov” ble undertegnet 23. mars 1962? Lær mer om hva et nordisk samarbeid er, hva Nordens dag er og hvorfor du bør delta i feiringen!

Tekst: Karen-Johanne Lien Arnesen

Hvert år den 23. mars feires Nordens dag. Hva er det? Hvorfor kommer det fra? Hvorfor feires det? Og hva betyr det for deg?

Dette er noen av spørsmålene vi ofte hører i forbindelse med Nordens dag. Hvis du har stilt deg selv noen av disse spørsmålene, da bør du lese videre. 

I denne artikkelen finner du: 

 • Hva Nordens dag er
 • Hva Helsingforsavtalen er
 • Hvorfor du bør feire Nordens dag
 • Tips til din feiring!


Hva er Nordens dag? 

Nordens dag omtales ofte som Nordens grunnlovsdag.

Denne dagen er felles for hele Norden; Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Norge, Sverige og Åland.

Målet med dagen er å løfte frem det nordiske samarbeidet og fellesskapet.


Det er nemlig sånn at vi har mye til felles med de andre i vårt lille nordiske nabolag. 


Vi deler kultur og vi deler språk


I Finland lærer barn svensk på skolen og på Færøyene, Grønland og Island lærer de fleste barn dansk på skolen.


Maria Aasmundtveit (22) hadde sommerjobb på Færøyene og ble overrasket da hun oppdaget at hun slett ikke trengte å kommunisere med beboerne på engelsk. 

Maria på folkefesten Ólavsøka, i Færøysk bunad som hun fikk låne av en kollega.

- Jeg trodde jeg måtte snakke engelsk med folk på Færøyene, og arbeidsgiver hadde selv kommunisert med meg på engelsk, fordi han ikke visste hvor likt norsk og dansk er. Det ble en gledelig overraskelse da jeg oppdaget at færøysk slett ikke er for vanskelig å forstå og at absolutt alle færøyinger snakker dansk. - Forteller Maria i etterkant av hennes opphold i Tórshavn. 

Vi har mer til felles enn det vi kanskje tror. 

Historien bak - Helsingforsavtalen 

Det er ikke uten grunn at vi kaller Nordens dag for Nordens grunnlovsdag

Det hele bunner nemlig ut i en avtale, litt som en grunnlov. 

Helsingforsavtalen er en samarbeidsavtale mellom de nordiske landene. Og den har faktisk mye å si for deg og ditt liv ...


Som du antakelig har gjettet deg til av overskriften her er avtalen vi snakker om “Helsingforsavtalen”.


I korte trekk er dette en samarbeidsavtale mellom de nordiske landene. Avtalen ble undertegnet 23. mars 1962 - hele 61 år siden i år! Men hvilke fordeler har egentlig et slikt samarbeid for deg?


Politiske samarbeid og avtaler har en tendens til foregå i kulissene. De har stor innvirkning på ditt liv, bare at du ikke alltid ser det. 


Helsingforsavtalen og det nordiske samarbeid faller innenfor denne kategorien. Uavhengig av om du er født før eller etter 1962, så begynner det å bli lenge siden tiden før 1962. Det er lett å ta for gitt noe som “alltid” har vært der. 


Noen av fordelene av Helsingforsavtalen: 

 • Utdannelse - sikrer tilgang til høyere utdanning og tilgang til sosiale goder ved opphold i et annet nordisk land. Ifølge Helsingforsavtalen skal borgere i øvrige nordiske land behandles likt med landets egne borgere ved utforming av lover og regler.
 • Arbeidsmarked -  Vi har et felles nordisk arbeidsmarked, som ifølge avtalen skal bevares og videreutvikles.
 • Språk og kultur - Danmarks, Finlands, Islands, Norges og Sveriges regjeringer er enige om at undervisningen i skolen skal omfatte kunnskap om språk, kultur og alminnelige samfunnsforhold i øvrige nordiske land.

I tillegg til dette samarbeider vi på områder som transport og miljø med mer.

Helsingforsavtalen sikrer blant annet tilgang til høyere utdanning og sosiale goder ved opphold i et annet nordisk land. Verdt å feire, verdt å kjempe for!


Hvorfor du bør feire Nordens dag

Rundt om i Norden feires Nordens dag. Ikke like kjent (enn så lenge) som mange andre festdager (som for eksempel 17. mai) men vel så viktig.

For noen feires det kanskje hjemme, med nordiske flagg og mat.


Enkelte kulturinstitusjoner løfter frem dagen - og da går det gjerne i å vise hva nordisk kultur har å by på. Hvordan feires Nordens dag i din kommune? Vi anbefaler å sjekke dette ut, og etterlys gjerne en markering dersom din kommune mangler flagg og opplegg. Ås kommune pleier for eksempel å ha mye på agendaen, på Nordens dag. Et godt eksempel, der.

Det er mye morsomt du kan være med på, eller arrangere selv på 23. mars, men hvorfor er det viktig at du deltar på feiring?

Svaret er ganske enkelt - synlighet.


“ Det er for sent den dagen du ikke kan studere i naboland, du må vise pass hver eneste gang du krysser en grense i Norden eller dine barn ikke får lære om nabolandene på skolen.”

- Tone Willhelmsen Trøen, leder i Foreningen Norden. 


Ved å delta i feiringen sender vi signaler om at vi er stolte over og interessert i å videreføre nordisk samarbeid og beholde godene i lang tid fremover. Og kanskje er det i år viktigere enn noen gang å vise at vi står sterkt sammen? 


Din feiring

Det er ikke alltid så lett å vite hvordan du skal feire noe du ikke har feiret før. Derfor har vi laget en oversikt over hva du kan gjøre og hvordan du kan vise din støtte til det nordiske samarbeid 23. mars.


 • Send en hilsen til våre nordiske naboer. Kanskje har du venner eller bekjente i et av de nordiske landene? Send en hilsen og gratulér med Nordens dag!
 • Flagg med nordiske flagg. Vi flagger nok mest med det norske flagget her til lands - men på Nordens dag oppfordrer vi til å flagge med andre nordiske flagg! Løft frem fellesskapet og gjør dagen synlig for dine naboer. 
 • Lag nordisk mat. Det er vel ingen fest uten et festmåltid? Hvis du er enig, da anbefaler vi at du serverer en god nordisk treretters. Sammen med Foreningen Norden Danmark, Sverige, Island, Finland, Færøyene, Åland og Nordens Institutt på Grønland har vi laget en treretters meny med nordiske retter. Her kan du se hvilke retter vi anbefaler, samt få oppskrift og fremgangsmåte!
 • Spre budskapet! Ved å spre budskapet om Nordens dag viktigheten av Helsingforsavtalen og nordisk samarbeid til de rundt deg, bidrar du til at vi får beholde de godene vi har i dag. På sikt vil din støtte bidra til et styrket samarbeid. 
Vi har mye å feire her i Norden! Og viktige grunner til å stå sammen.


Vi håper du har lært litt mer om hva Nordens dag er, og hvorfor du bør være med å feire den! Vi står sterkere sammen - bli medlem i Foreningen Norden i dag!

Vi ønsker å takke deg som vil støtte arbeidet mot et sterkere nordisk samarbeid. Hvis du enda ikke er medlem, og melder deg inn i Foreningen Norden nå, får du en gratis tur til København med DFDS*! 


*Se villkår og regler, klikk her for å lese mer om kampanjevilkåreneRelaterte artikler

Nyhetsarkiv