Victor Leksell vinner Nordens språkpris: - For en ære!

Artisten får Nordens språkpris i 2020 for å ha brutt igjennom stengte grenser og språklige barrierer. Med sin hitlåt «Svag» har Leksell vist samholdet som finnes i Norden gjennom sang og musikk.

Foto: Johnny Hyunh
Prisvinner Victor Leksell / Foto: Johnny Hyunh

Mandag 21. desember ble Leksell tildelt prisen på grensen mellom Norge og Sverige. Artist Elisabeth «Bettan» Andreassen overrakte prisen sammen med Tone Trøen, stortingspresident og leder i Foreningen Norden.

– For en ære! Å få ta imot samme pris som Pippi Langstrømpe, Skam, en president og Timbuktu! Jeg er utrolig takknemlig for prisen og ser fram til en tid når grensene endelig åpner og jeg igjen kan reise og opptre i de nordiske landene, sier Leksell.

Nordens språkpris deles ut av Foreningen Norden og hedrer personer eller institusjoner som har bidratt til økt språkforståelse på tvers av landegrensene i Norden.

Victor Leksell gjorde braksuksess i 2020 med singelen «Svag». Låten er årets mest spilte på Spotify i Norge og Sverige, og den mest spilte skandinaviskspråkelige sangen noensinne. Med over 115 millioner avspillinger har han skapt en moderne klassiker.

På tvers av grensene

Juryen trekker frem hvordan «Svag» har inspirert utallige cover-versjoner på dialekter fra bergensk, skånsk, østlandsk og til og med älvdalsmål. Dermed har sangen beveget seg på fram og tilbake over grensene i nye språkdrakter.

I sommer spilte Victor Leksell og Astrid S sammen på grensen mellom Norge og Sverige. Det var et kraftfullt symbolsk bilde på samhold i en krevende tid.

Har skapt samhold

– Nordens språkpris 2020 går til Victor Leksell, som gjennom sin hitlåt «Svag» har sprengt språkbarrierer. «Du river mina murar» synger Leksell i refrenget og det er nettopp dette prisvinneren har gjort med sin musikk. I en tid med stengte landegrenser har Leksell vist samholdet som finnes i Nordens kulturelle fellesskap, sier juryen ledet av Tone Trøen, stortingspresident og styreleder i Foreningen Norden.

Fra venstre: Åsa Torstensson (styreleder Föreningen Norden Sverige), Victor Leksell, Elisabeth "Bettan" Andreassen, Espen Stedje (generalsekretær Foreningen Norden), Tone W. Trøen (styreleder Foreningen Norden Norge)
Prisen er et kunstverk av signert Per Fronth

Tidligere vinnere:

2010: Programlederen Fredrik Skavlan

2011: Artisten Jason Diakité – bedre kjent som Timbuktu

2012: Skuespilleren Ghita Nørby

2013: Islands tidligere president Vigdís Finnbogadóttir

2014: Skuespilleren Jakob Oftebro

2015: Nobelprisvinner og tidligere president i Finland Martti Ahtisaari

2016: Dramaserien SKAM

2017: Møbelprodusenten IKEA og grunnlegger Ingvar Kamprad

2018: Skuespilleren Sofie Gråbøl

2019: Skuespiller Inger Nilsson

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv