Foreningen Nordens språkpris

Foreningen Norden kjemper for å bevare språkfellesskapet i Norden. Et av de mest effektive verktøyene vi har til rådighet er språkprisen.

Vi deler hvert år ut Foreningen Nordens språkpris for å hedre personer eller institusjoner som har bidratt til økt språkforståelse på tvers av landegrensene i Norden.

Foreningen Nordens språkpris, ofte forkortet til Nordens språkpris deles ut til «en person, institusjon, myndighet, organisasjon, bedrift eller ildsjel som på en innovativ og god måte bidrar til å styrke den nordiske språkforståelsen».

Dronning Margrethe av Danmark ble tildelt Foreningen Nordens språkpris i 2022 – som ble overakt av H.M. Dronning Sonja.

Dronning Margrethe av Danmark er en viktig stemme for nordisk samarbeid, fellesskap og språk. Et av Dronningens budskap har lenge vært at yngre mennesker i Norden bør bruke skandinaviske språk i møte med hverandre.


I år går språkprisen til radioprogrammet Norsken, svensken og dansken og programvertene Hilde Sandvik, Åsa Linderborg og Hassan Preisler, som ifølge juryen har demonstrert en ekstraordinær forpliktelse til å fremme språkforståelse og samhørighet i Norden.

– Sidste år fik den danske dronning sprogprisen. Nu har hun abdiceret. Norsken, svensken og dansken regerer!, erklærer Hassan Preisler.

Fra venstre: Svenske Åsa Linderborg, norske Hilde Sandvik og danske Hassan Preisler er årets språkprisvinner. Foreningen Norden gratulerer det skandinaviske trekløveret! Foto: Sara Gangsted

Nordens språkpris ble opprettet i 2010.

Tidligere vinnere

2010: Programlederen Fredrik Skavlan

2011: Artisten Jason Diakité – bedre kjent som Timbuktu

2012: Skuespilleren Ghita Nørby

2013: Islands tidligere president Vigdís Finnbogadóttir

2014: Skuespilleren Jakob Oftebro

2015: Nobelprisvinner og tidligere president i Finland Martti Ahtisaari

2016: Dramaserien SKAM

2017: Møbelprodusenten IKEA og grunnlegger Ingvar Kamprad

2018: Skuespilleren Sofie Gråbøl

2019: Skuespiller Inger Nilsson

2020: Sanger Victor Leksell

2022: Dronning Margrethe av Danmark


Forslag til språkpriskandidater kan sendes Foreningen Nordens landsstyre: foreningen@norden.no

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv