Margretedagene 2024 - nordiske dager på Akershus festning

Margretedagene, som finner sted høsten 2024 på Akershus festning, er en fast, årlig arena for nordisk debatt og kultur. Hjertelig velkommen skal du være!

Om du befinner deg i østlandsområdet i uke 39 (23.-29. september 2024) kan du få med deg en rekke spennende arrangementer på Akershus festning, der Kalmarunionens dronning - Dronning Margrete I - levde sine i yngre år.

Margretedagene er et samarbeid mellom Forsvarets fellestjenester (Akershus kommandantskap, Forsvarets museer, Forsvaret kommunikasjon, Forsvarets stabsmusikkorps, Forsvarets tros- og livssynskorps), Stiftelsen Akershus festning for Kunst og Kultur (SAKK), Institutt for forsvarsstudier/Forsvarets høgskole og Foreningen Norden.

Offisiell åpning i regi av Foreningen Norden

Foreningen Norden har regien under den offisielle åpningen av Margretedagene, mandag 23. september, fra kl. 18:00:

I dette seminaret møter vi journalist og programleder Hilde Sandvik og Norden-entusiasten Esben «Dansken» Selvig – og deres store drømmer om Norden. Med skråblikk og humor vil de, gjennom samtale, pensle ut hvordan det fremtidige Norden kan og bør se ut.

Vi vil også høre fra historiker Gunnar Wetterberg, som for 14 år siden leverte den tankevekkende boken Förbundsstaten Norden. Han argumenterte da for Norden som en forent politisk føderasjon, en tung aktør på den europeiske scenen. Boken fikk oppmerksomhet i langt utover Nordens grenser. Hvordan ser det med denne visjonen i dag?

Til seminaret kommer også Norden-professor Johan Strang – en av svært få Norden-professorer i verden! Strang følger Norden med argusøyne og er kjent for kritiske, men konstruktive betraktninger om det nordiske samarbeidet. Er Norden på vei til å bli verdens mest integrerte region eller står vi fast?

En hel uke med nordiske arrangementer, med historie i veggene

I løpet av uka kan også få med deg "Hansken - en forestilling om byen som reiste seg fra asken" i regi av SAKK. Eller du kan lære mer verdenskrigenes betydning for dagens Norden, gjennom Institutt for forsvarsstudiers sikkerhetspolitiske konferanse. Eller å reise tilbake i tid til Christiania, når "Christianialiv – en nordisk festaften" går av stabelen fredag kveld - for å nevne noe!

Arrangementene er åpne for alle. Husk påmelding!

Bli med å feire Dronning Margrete! Her ser du en scene fra filmen Margrete den første; Dronning Margrete og adoptivsønnen Erik av Pommern. Foto:  Dušan Martinček

Se hele programmet for Margretedagene 2024 på Forsvarets nettsider, og følg med på oppdateringer fra Margretedagene på Facebook!

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv