Fra arkivet: Tom of Finland

– Som noen har sagt tidligere, var Tom lenge inne i skapet. Nå står han oppå det. Han er selv blitt et kjent symbol, og kunsten hans er også et symbol for seksuelle minoriteter og for hele Pride-bevegelsen. Han er en enormt viktig person, og jeg er stolt over at Finland fyller 100 år som selvstendig nasjon med å hylle en kunstner som hadde loven mot seg, sier skuespiller og hovedrolleinnehaver Pekka Strang

Da Magasinet Norden intervjuet Strang, var han i Haugesund for å lansere filmen «Tom of Finland», som kom på norske kinoer høsten 2017.  

Den forteller historien om den ikoniske kunstneren Touko Laaksonen, som var en modig forkjemper for homofiles rettigheter. Når han som dekorert offiser vender tilbake fra andre verdenskrig, opplevde han utbredt undertrykkelse av homofile.  

Laaksonen søkte tilflukt i kunsten og sine homoerotiske tegninger av muskuløse menn i fri utfoldelse, verker som ble berømte under signaturen «Tom of Finland».

Tegning av Tom of Finland

Stolt hovedrolleinnehaver


Så sent som i 1999 var det straffbart å oppfordre til homoseksuelle handlinger i Finland. Derfor var «Tom of Finland»-tegneren, som døde i 1991, en kontroversiellfigur i samfunnet i hele sin levetid.  

– Kunsten hans har vært kjent lenge. Personen bak har vært mindre kjent. På grunn av loven var det umulig å være kjent.  

Ifølge ham selv kjente han ikke så godt til livshistorien til Tom of Finland-tegneren. Men han ville gjøre alt han kunne for å sette seg inn i den før han tok fatt på det han kaller «sitt livs største rolle».

– Det er mer ansvar forbundet med det å spille en som har vært et levende menneske. Du kan ikke lene deg tilbake og tenke at dette bare er funnet på. Dette er også en svært viktig film i Finland, og derfor er det en stor rolle å fylle. Jeg måtte gjøre min egen tolkning av kunsten.


Før filmen ble spilt inn, dro Strang også til Los Angeles og møtte styrelederen i Tom of Finland-foundation, Durk Dehner, som var en nær venn av Touko Laaksonen.

– Han sa at vi hadde like hender. Det var hans måte å si at «dette her er ok», sier Strang og ler.

Skuespiller og hovedrolleinnehaver Pekka Strang– Språket åpner dører  

Strang, som vokste opp i Österbotten, er etter hvert blitt en etablert skuespiller.  


I Tom of Finland spiller han på finsk, men i åtte år var han kunstnerisk sjef for det svenskspråklige Lilla Teatern i Helsingfors. Og med oppvekst i et finlandssvensk miljø kan han kjenne seg igjen i å leve i en verden der minoriteten er i majoritet, der man ikke trenger å stille spørsmål ved sin identitet.  

– Du er et helt menneske uavhengig av hvilken identitet du har. Men du blir fort representant for noe annet i andres øyne.  

Men for Strangs del har det også hatt sine fordeler.  

– Jeg har jobbet mye på svensk. Det å beherske begge språkene åpner helt andre muligheter.  

I oktober har «Tom of Finland» premiere i USA. Filmen vekker oppsikt og blir møtt med forventning fra skeive verden over, opplever Pekka Strang.

– Det er spennende at en finsk film når ut over grensene, men dette er ikke bare en finsk historie. Det er ikke bare nasjonaliteten vår som gjør oss til hva og hvem vi er.