Skandinavisk med i forslag til ny språklov

- Det gleder oss å lese at regjeringa ser nordisk språkforståelse som en umistelig verdig, og at de viser til hvor viktig språkfellesskapet er for kontakt og mobilitet i Norden, sier Espen Stedje, generalsekretær i Foreningen Norden.

Anledningen er at kultur- og likestillingsminister Abid Raja denne uken la fram Kulturdepartementets forslag til ny språklov, der en egen paragraf omhandler retten til å bruke skandinavisk i møte med det offentlige. Dette gjelder både muntlig og skriftlig kommunikasjon. I en meldingsdel gjør departementet rede for politikken bak lovforslaget.

Foreningen Norden uttrykte i en tidligere høringsrunde sin støtte til forslaget, og med vekt på at «En stadfesting av rettigheter knyttet til nordiske språk i den overordnede språkloven vil sende tydeligere signaler til både borgere og offentlige institusjoner, og i utarbeiding av reviderte/nye lover framover».

- De nordiske avtalene på språkområdet er viktige, men gir landene et handlingsrom med tanke på i hvilken grad de skal etterleve disse. Vi har sett eksempler på at dette har skapt usikkerhet og vanskeligheter for nordiske borgere, forsetter Stedje.

I redegjørelsen for språkpolitikken bak lovforslaget står det at «Departementet gjev Foreningen Norden rett i at framlegg til føresegn er ei «forventning om at nabospråkforståelsen skal holdes i hevd», og at dette bør reflekterast i politiske vedtak framover. Språklova sikrar ein språkpolitikk i fleire sektorar som tek vare på dei verdiane som ligg i den skandinaviske kulturfellesskapen.»

- Å ta inn skandinavisk i språkloven styrker språkfellesskapets status, og i paragrafen ligger det også et forventning om at fremtidens offentlige ansatte skal kunne kommunisere på skandinavisk. Da er det helt avgjørende at nabospråkundervisningen i skolen blir styrket, presiserer Heidi Lønne Grønseth, Foreningen Nordens rådgiver innen utdanning og språk.

Den nye språkloven skal erstatte og bygge videre på den gjeldende mållova fra 1980.

§8 Skandinaviske språk: Alle har rett til å bruke svensk eller dansk i kontakt med offentlege organ. Offentlege organ kan svare på norsk.

Les regjeringens forslag

Les Foreningen Nordens høringssvar

Foto: Andreas Haldorsen /CC BY-SA 4.0

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv