Flere avganger til Göteborg! Bra for deg og bra for klimaet!

Fra 10. desember 2023 blir det dobbelt så mange avganger mellom Oslo og Göteborg på linje RE20 Oslo S–Halden–Göteborg. Togene har avgang annenhver time - i hverdagene fra kl. 6 om morgenen og i helgene fra kl. 8. Det er en satsing vi kan støtte opp om!

Foto: Vy/Rune Fossum
Tekst: Fredrik Emil Aas, politisk rådgiver i Foreningen Norden

Mellom 1,2 og 1,5 millioner er tallet på de årlige reisene mellom Oslo og Göteborg gjennom de siste 10-15 årene, ifølge Jernbanedirektoratet og Trafikverket. Om lag 90 prosent av reisene er med privatbil og buss. Satsingen på togtilbudet er altså godt nytt for reisende og et positivt klimatiltak.

Med et bredere togtilbud er det gode grunner til å se for seg at flere vil la bilen stå. Her fra rushtrafikken på Oslo S. Foto: Mads Kristiansen / VY.

Nordisk og europeisk bindeledd

Strekningen Oslo-Göteborg er en sentral strekning for kontakten i Norden, og Nordens kontakt med det øvrige Europa. Samtidig omtales den ofte som en flaskehals, på grunn av lav kapasitet, med enkeltspor på store deler av strekningen. Togturen tar i dag rundt tre og en halv time, som kunne vært presset ned til nærmere to timer med dobbeltspor på strekningen.

Dagens kapasitetsutfordringer vil bli mer aktuelle med tiden. I 2029 åpner Fehmarn Belt-tunnellen mellom Danmark og Tyskland, som skaper en ny "ekspressrute" for tog. Med en utbygging av strekningen Oslo-Göteborg vil også denne strekningen bli en naturlig, påkoblet del av en lengre strekning: Oslo-Göteborg-Malmö-København-Hamburg.

Vi heier på Vys satsing på togtilbudet, og håper videre at dette kan aktualisere den nødvendige utbedringen av strekningen, som må komme høyere på agendaen. Flere av de mange reisene på strekningen kan og bør gjøres med tog.

I tide til jul

Vys ruteendringer kommer altså i tide til jul, og det passer jo bra, for Göteborg er en by med garantert julestemning. Julegata er 3 km lang. Den begynner ved havnen og ender foran porten til Liseberg, fornøyelsesparken som transformeres hvert år til ett av verdens største julemarkeder - med levende lys, utendørs skøytebaner og salgsboder med alt fra ristede kastanjer til tradisjonsrikt kunsthåndverk. God tur og god jul!

Göteborg = garantert julestemning!
Foto: Per Pixel Petersson

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv