Norden viktigere enn noen gang!

I 2022 har NRK gjenåpnet sitt Stockholm-kontor. For første gang på 14 år har vi en Norden-korrespondent. Hans navn er Joakim Reigstad, og han har deler nå sin innsikt og visjon med oss - og med deg!

“Norden viktigere enn noen gang” er tittelen på talen Reigstad holdt i forbindelse med Nordens dag. NRK har tross alt gjenåpnet sitt Norden-kontor etter mer enn et tiår, da er det tydelig at Norden er viktigere enn det har vært på lenge påpeker Reigstad. 

Krig og allianser

Vi er heldige her i Norden. Vi har gode naboer og venner rundt oss. 

Det er ikke alle i Europa som har så flaks.

Hvis vi ser på verdenssituasjonen i dag, så står vi ovenfor naboer som invaderer og dreper hverandre. Joakim forklarer at det derfor er så viktig å ha gode relasjoner til, og avtaler med, våre naboland.

“Jeg tror en av mine viktigste arbeidsoppgaver som Nordenkorrespondent fremover vil være allinasetilknytning” sier Reigstad.

I talen, som Reigstad holdt 23. mars i år, sier han at han tror saker rundt NATO, Finland og Sverige vil være aktuelle i nyhetsbildet fremover - noe han har hadde helt rett i. Finland har nå søkt om NATO-medlemskap og Sverige ligger hakk i hel

Felles nordisk politikk

I Norden har vi Helsingforsavtalen. Det er denne vi feirer på Nordens dag

Avtalen sikrer alle mennesker i Norden likhet, selv på tvers av landegrenser. 

Vi har kanskje tatt det nordiske samarbeidet litt for gitt. 

Reigstad syns selv det var spesielt å se hvordan dette ble utfordret under koronapandemien.

“Vi ser jo veldig mye på utfordringene, men hva om vi snur litt på det, og heller ser på mulighetene?” sier en optimistisk Reigstad. 

Han mener vi kan ta læring av hvordan denne pandemien har blitt håndtert, og dermed stå sterkere sammen neste gang en slik situasjon inntreffer. 

“Hva med smittesporing på tvers av landegrenser i Norden?” foreslår Reigstad. 

Vil knytte Norden tettere sammen

I et intervju kort tid etter Reigstad fikk rollen som Nordenkorrespondent uttalte han at han at han har en visjon om å knytte Norden tettere sammen.

I etterkant han han både innsett og fått høre at det kanskje var litt naivt sagt. Hvordan skal en NRK-korrespondent klare å knytte Norden tettere sammen?

Reigstad mener det er viktig at han må stå for det han har sagt. Derfor har han kommet opp med en slagplan for hvordan han skal bidra til sin egen visjon. 

Uttrykket “kunnskap er makt” passer godt for Joakims løsning. 

Han skal nemlig bringe Norden tettere sammen ved å opplyse folket og bidra til at nordiske nyheter er synlige. 

“Alle vet hvem som er president i USA. Jeg er redd at færre vet hvem som er statsminister i Danmark eller Sverige. Enda færre hvis vi ser på Finland eller Island” sier Reigstad. 

Og han har et poeng. Valget i USA blir dekket av alle mediekanaler fra start til slutt, det er vanskelig å ikke få med seg hvem som vinner. Uten en korrespondent i Norden har ikke sakene fra våre naboland kommet like tydelig frem. 

Reigstad har foretatt litt enkel forskning for å få frem dette poenget. Ved å søke i ATEK, et arkiv for norske medier var sannheten slående:

  • Joe Biden, presidenten i USA, har de siste 3 årene blitt nevnt 56.000 ganger i norske medier. 
  • Mette Frederiksen, statsministeren i Danmark, har i samme periode blitt nevnt 4.000 ganger. 

Forskjellen er enorm. 

Reigstad påpeker også at det i lys av pandemien har blitt snakket enda mer om Danmark enn tidligere, noe som gjør kontrasten enda større. 

“Amerikansk politikk er viktig, men det nordisk politikk også!” sier Reigstad i talen. 

Joakim Reigstad vil være med å snu trenden, nordiske nyheter burde ikke nedprioriteres i Norden. 

“Nordiske politikk omgår oss hele tiden”

Se hele Joakims tale her!

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv