Reis rundt i Norden i sommer - mens du blir i Norge!


Det ser ut som om det kan bli Norgesferie for mange av oss også i år. Uansett hvordan det blir finnes det en rekke flotte utstillinger på norske museer som du kan besøke i sommer. Skolerådgiver i Foreningen Norden, Johanne Engelund Tjøsvold, har tatt en titt på noen av dem. Alle utstillingene i dette utvalget har nordisk tematikk, slik at du kan få en følelse av å være på reise i Norden, selv om blir i Norge og følger diverse reiserestriksjoner!

Bli medlem i Foreningen Norden!

Modernismens pionerer: Utvalg fra Tangen-samlingen

Modernismens nordiske pionerer! I sommer og høst kan du få oppleve et utvalgt bestående av 11 nordiske kunstnere fra Tangen-samlingen på Sørlandets kunstmuseum. Museet ønsker å formidle mangfoldet i samlingen, og hver kunstner har fått tildelt sitt eget rom. Utstillingen omfatter malerier, skulpturer, grafikk og fotografi. Dette er en utstilling som virkelig er verdt å få med seg! Noen av kunstnerne du kan se verkene til i denne utstillingen er Jørgen Dobloug, Anna Eva Bergman, Ryszard Warsinski og Elina Brotherus. Les mer om utstillingen her.

Utstillingen er åpen frem til 15. august 2021.

Foto: Sørlandets Kunstmuseum.

Hans Ragnar Mathisen/Keviselie: Kartografen

Hans Ragnar Mathisen (Elle-Hánsa) eller Keviselie er en samisk-norsk multikunstner. Kartografen er en utstilling sentrert rundt Mathisens rikt illustrerte kart, produsert mellom 1975 og 2019. Disse kartene bruker samiske stedsnavn og Mathisen har lagt betydelig arbeid i å igjen finne fram til de samiske stedsnavnene som har blitt fjernet av de forskjellige nasjonalstatene siden 1600-tallet. Noe av det som kjennetegner Mathisens kunst er kampen for samiske rettigheter, kulturuttrykk og autonomi. Utstillingen er åpen til 10. juli 2021 på Oslo Kunstforening. Les mer her

Foto: KUNSTDOK / Tor S. Ulstein

Nordisk abstraksjon etter 1900

I de nordiske landene og selvstyrte områdene er naturen viktig. Den får betydelig plass i litteraturen, kunsten og politikken. Mange nordiske kunstnere tar utgangspunkt i naturen som motiv for abstrakte bilder. I samlingsutstillingen Nordisk abstraksjon etter 1900 på Trondheim kunstmuseum kan du utforske hvordan naturen har gjort seg gjeldende i nordisk abstrakt kunst fra 1900-tallet og utover. Les mer her.

Dette er en av Trondheim kunstmuseum sine faste utstillinger, og dermed tilgjengelig på ubestemt tid! 

Foto: Susann Jamtøy

Eyes as Big as Plates 

Eyes as Big as Plates er et prisvinnende samarbeidsprosjekt mellom norske Karoline Hjorth og finske Riita Ikonen. Kunstprosjektet er inspirert av karakterer fra nordisk folklore og har utviklet seg til å portrettere moderne menneskers tilknytning til natur. Siden 2011 har kunstnerduoen portrettert eldre mennesker i Norge, Finland, Frankrike, Sør-Korea, USA, Storbritannia, Island, Færøyene, Sverige, Tsjekkia, Japan, Senegal, Hebridene, Tasmania og Grønland. Eyes as Big as Plates er produsert I samarbeid med pensjonerte bønder, fiskere, zoologer, rørleggere, operasangere, husmødre, kunstnere, akademikere og 90 år gamle fallskjermhoppere. Blir det bedre? Neppe. Du kan besøke utstillingen på Dropsfabrikken i Trondheim fra 8. mai til 27. juni. Les mer her

Foto: Karoline Hjorth & Riitta Ikonen

Digitalt: Utstilling om Foreningen Nordens 100 første år

Foreningen Norden ble stiftet i et turbulent århundre. Foreningens dramatiske historie gir et interessant bilde av en tid preget av store endringer og utvikling. Foreningens omfattende virksomhet spenner fra et Europa i ruiner etter 1. verdenskrig og frem til i dag hvor den nordiske integrasjonen er tettere enn noen gang. Foreningen Norden laget i forbindelse med 100-årsjubileet en plakatutstilling om foreningens første hundre virkeår som nå er tilgjengelig digitalt! Du kan se utstillingen i PDF-format eller bilder av den oppstilte utstillingen her.

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv