– Vi må fokusere på likhetene i stedet for forskjellene

Forskjellene mellom oss i Norden er ubetydelige, mener Frank Bakke-Jensen. Han hadde sin oppvåkning som nordist på havna i Båtsfjord og brenner for et tett nordisk samarbeid innen forsvar og sikkerhet.

Tekst: Foreningen Norden
Hovedfoto: Torbjørn Kjosvold/ Forsvaret

Hils på et av Foreningen Nordens nye medlemmer, Frank Bakke-Jensen (58). Bakke-Jensen er tidligere forsvarsminister og arbeider i dag som fiskeridirektør.  

Bakke-Jensen er født og oppvokst i Båtsfjord, Øst-Finnmark, bare 13 mil fra finskegrensa.

– Det betyr at mitt mest spennende naboland var Finland, og over grensa kom det mange både finske og svenske ungdommer for å jobbe i fiskeindustrien.

Det var her Bakke-Jensen begynte sin «karriere» som nordist.

– Jeg lærte tidlig at vi ikke var så forskjellige på tross av at det finske språket kompliserte hverdagen en smule. Men vi klarte å kommunisere, vi lærte av hverandre, det gikk berre fint, forteller han.

Siden den gang har Bakke-Jensen vært opptatt av å fokusere på likhetene mellom oss i Norden i stedet for forskjellene. Og han var lutter øre på havna i Båtsfjord, for et halvt liv senere kan han fortsatt briljere med finske gloser.  

– Jeg hadde besøk av den tidligere finske forsvarsministeren, Jussi Niinistö en gang da jeg selv var forsvarsminister.  Vi satt sammen i badstua og Niinistö var helt forundret. Han sa «Frank, how come you know so many finish words?» Og det er på grunn av ungdomstida mi.

Som statsråd for EU og EØS saker og forsvarsminister ledet Bakke-Jensenbåde Nordisk ministerråd og Nordefco (The Nordic Defence Cooperation) under Norges formannskapsperioder i 2017 og 2018. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

For et bedre Norden, Europa og verden

Frank Bakke-Jensen ble aller først kjent med Foreningen Norden da han var stortingsrepresentant.

– Det var mange interesseorganisasjoner i omløp som driver lobbyvirksomhet og som ønsket å påvirke, men jeg la merke til Foreningen Norden. Som politiker var det viktig for meg å være nøytral til de ulike organisasjonene, men nå har jeg gått av som politiker, kan jeg engasjere meg mer personlig.

Bakke-Jensen mener vi har all grunn til å være stolt av den nordiske samfunnsmodellen og at nettopp nordisk samarbeid hjelper oss å forsvare alt det vi har bygget opp.

– Vi har utviklet en samfunnsmodell som fungerer veldig godt for det nordiske folk. Denne må vi både forsvare og utvikle. Jeg tror helt fast på at det nordiske samarbeidet både hjelper oss å forsvare vår rett til å leve slik vi vil, men også er til uvurderlig hjelp når vi skal utvikle samfunnsmodellen i ønsket retning.

Og det ideelle Norden i hans øyne? Et Norden der vi alle har skjønt verdien av å stå sammen. Ikke minst i allianser.

– Da har vi, borgerne av Norden, en overbevisning om at deltagelse i det nordiske samarbeide er en viktig forsikring når vi skal møte både sivile og militære kriser. Da er alle landene medlemmer av både NATO og EU, og vi bruker vår samlede kraft for et bedre Norden, Europa og verden, avslutter Bakke-Jensen.

På bildet ser du de daværende forsvarsministerne Frank Bakke-Jensen (Norge), Peter Hultqvist (Sverige) og Trine Bramsen (Danmark), som undertegnet en avtale som forsterker samarbeidet om operasjonsplanlegging i 2021. – Formålet er å legge til rette for at de tre landene raskt og effektivt kan samarbeide og samvirke, sa Bakke-Jensen den gang i en nyhetssak på Regjeringen.no  Foto: Det svenske Forsvarsdepartementet

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv