En reise i eventyrenes univers

Husker du Tommelise, Prinsessen på erten, Keiserens nye klær, Den stygge andungen? På Fyn vekkes våre favoritteventyr til live når det spektakulære H.C. Andersens Hus ble åpnet i Odense 30. juni. Opplevelseshuset er en portal inn til H.C. Andersens eventyrlige univers.

H.C. Andersens Hus er en åpen invitasjon til alle som ønsker å gjenoppleve barndommens fantasifulle verden gjennom enestående arkitektur, kunst, design og audiovisuelle installasjoner. Opplevelseshuset er tegnet av den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma som også er valgt som arkitekt for det nye Ibsenbiblioteket i Skien.

Bli med i Foreningen Norden!

En magisk verden for alle aldre og alle tider

– Publikum kan forvente å oppleve en verden der du går inn i surrealistiske spill eller blir kastet rundt av elementene som om du var en tinnsoldat, sier Henrik Lübker, prosjektkurator ved H.C. Andersens Hus.

– En verden der du ligger på havbunnen og ser opp på en helt annen verden som en liten havfrue eller går igjennom like fryktelige opplevelser som den stygge andungen. Publikum kan forvente en verden som er for alle aldre og alle tider, for familien og for den enkelte, forteller Lübker.

Kunstnerisk innhold av internasjonalt format
H.C. Andersens Hus løfter på sløret med en myk åpning den 30. juni 2021, det vil si at huset vil ha en gradvis åpning gjennom sommeren, med magiske og kunstneriske opplevelser i særklasse for alle som legger turen til Danmark i sommer. 

Hele tolv internasjonalt anerkjente kunstnere står bak de store utstillingene. Gjennom deres bidrag gis en enestående totalopplevelse der arkitektur, kunst, design, lyd, lys og en strøm av bilder smelter sammen og skaper nye møter mellom publikum og Andersens eventyr. Fellesnevneren for de involverte er at deres virke og verdier på en eller annen måte er beslektet med H.C. Andersen.

Cornelius Vöge, MASU PlanningIllustrasjon: Kengo Kuma & Associates

– Ambisjonen har vært å skape kunst som er særegent og passer inn i det overordnete prosjektet: Å skape et H.C. Andersens Hus hvor landskap, arkitektur, utstillinger, design og kunst smelter sammen i et sammenhengende verk og kan inspirere til videre lesning av H.C. Andersen, forteller Henrik Lübker.

Den standhaftige tinnsoldat, Den lille havfruen, Snedronningen og Piken med svovelstikkene kan oppleves gjennom dukker laget av den britiske dukkemakeren Andy Gent (Corpse Bride, Isle of Dogs).

Blant husets fysiske installasjoner finner man en kjempeinstallasjon av den danske papirklippkunstneren Veronica Hodges, inspirert av svalen i eventyret om Tommelise. 

Den prisvinnende komponisten Louise Alenius har laget musikalske originalverk til eventyrene, som gir et unikt samspill med den visuelle opplevelsen. 

Bak museets lydopplevelser står blant andre den prisvinnende danske forfatteren Kim Fupz og amerikanske Daniel Handler – bedre kjent som Lemony Snicket med over 70 millioner solgte bøker, Netflix-serie og Hollywoodfilm bak seg. 

I installasjonen Andersen & Me hører vi fra en rekke profilerte forfattere om hvordan eventyreren har påvirket deres forfatterskap. Blant forfatterne er J. K. Rowling, Isabelle Allende, Ghita Nørby og Salman Rushdie.

Cornelius Vöge, MASU PlanningIllustrasjon: Kengo Kuma & Associates

Magi ute og inne, over og under jorden

H.C. Andersens Hus er tegnet av den japanske stjernearkitekten Kengo Kuma som blant annet står bak det nye OL-stadionet i Tokyo. I designprosessen har arkitekten blant annet hentet inspirasjon fra eventyret Fyrtøyet, hvor treet i fortellingen avslører en underjordisk verden som på merkverdig vis åpner opp for nye perspektiver hos tilskueren. 

Selve bygget dekker et areal på 5600 kvadratmeter hvorav to tredjedeler ligger under jorden og blir en reise inn i eventyrenes univers og tilbake igjen. Bygningen flettes sammen i en magisk hage skapt av landskapsarkitektene i firmaet MASU-Planning. Et bredt spekter av toppmoderne teknologiske og scenografiske virkemidler bringer H.C. Andersens eventyrlige univers til live.

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv